Talerz surowych warzyw

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z surowych warzyw, w której znajdziecie m.in. czerwoną paprykę, rzodkiewki, pestki dyni, buraki, serca karczochów i wiele innych.

Talerz surowych warzyw

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Total time:
  • Yield: 4
  • Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 czerwona papryka, przekrojona na pół
  • 2 marchwie
  • 1 mały surowy burak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/4 ogórka
  • 100 g kurek, przysmażonych na niewielkiej ilości oleju
  • 4 serca karczochów, w plasterkach
  • 10 czerwonych rzodkiewek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego
  • 3 łyżki z oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki świeżego estragonu, posiekanego
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Opiec połówki papryki, aż skórka sczernieje. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić. Marchew, burak, seler naciowy i ogórek pokroić w cienkie słupki o długości ok. 10 cm. Ostudzoną paprykę obrać ze skórki i pokroić w słupki. Warzywa dekoracyjnie ułożyć na 2 dużych talerzach. Wymieszać ocet jabłkowy z solą i pieprzem, dodać olej oraz estragon i ubić sos. Obie porcje polać sosem i udekorować pestkami dyni. Podawać z grzankami.

  2. Ja oczywiście spożywam w wersji na surowo, ale moja Zuzia lubi czasami w wersji wegańśkiej :).

Published on by

Tagi: czerwona papryka , grzyby , kurki , odchudzanie , przepisy , sałatka na surowa , sałatki , , weganizm , wegańskie przepisy , , witariańskie przepisy , zdrowa dieta , zdrowie

1 komentarz

  1. wyroby z betonu 24 lipca 2012 at 19:22 Reply

    F*ckin’ awesome issues here. I’m very happy to see your post. Thank you so much and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *