Zaczął się sezon – sezon na loda!

Kup mi loda, prosi ufne dziecko rodzica, dziadka, rodzenstwo..

Zajadamy sie nimi. Nie tylko kiedy jest na nie sezon, ale i w zimie. Czy wiemy jednak co kryje sie w lodach? Juz dawno przestalam je spozywac. ( Te sklepowe) Lodow nigdy nie bylo mi zal, wiedzialam, ze cos tutaj nie gra, smierdzialo oszustwem juz na odleglosc i to jeszcze w momencie kiedy nie wiedzialam co to jest – TO COS

Nie od dzisiaj wiadomo, ze najlepsze lody sa zrobione przez nas samych. Wiesz co wkladasz do ust. Czasami jestesmy jednak zbyt leniwi i siegamy po te ze sklepow.

Stojac w kolejce po pysznego loda, ktory ma Ci dodac ochlody i pobudzic Twoje kubki smakowe wiesz, ze bedzie on zrobiony specjalnie dla Ciebie z pysznych kawaleczkow owocow.
 Czy mozna chciec czegos lepszego? Kolorowe kuleczki, pachnace, pieszczace Twe podniebienie. Doskonale zakonczenie albo i rozpoczece spaceru z Twoim dzieckiem.

Chlopak zapraszajacy Cie do kafejki i ze smakiem zlizujacy z Twoich ust bita smietane. 

Pucharek lodow kusi…

Zwykle jestesmy tak zagonieni, ze nie zastanawiamy sie co wkladamy do koszyka. 
Jest dostepne do konsumpcji to znaczy, ze jest dobre. Tak jest nie tylko z lodami. Tylko wiecie zastanawia mnie jedno..? 
Nad wyborem sukienki, samochodu, firan do mieszkania potrafimy zastanawiwc sie godzinami, ale nad tym co wkladamy do zoladka nie.  A to przeciez nasze cialo i nasze zdrowie, ktore ma nas niesc jeszcze wiele, wiele lat i mil.. Ja przynajmniej nie chce aby szybko sie zepsulo.  To moj kuloodporny skafander.

Moje cialo. Musi byc w swietnej kondycji przez kilkadziesiat lat, dlatego je kocham, szanuje i  sie o nie troszcze nie gorzej niz o model samochodu ktorym jezdze.  Dbam o nie lepiej 😉 Samochod jak sie zepsuje to sie zepsuje. Wymienie, sprzedam, oddam na zlom.

Wiekszosc z nas kupuje byle jak, a przeciez powinnismy miec troche szacunku dla naszego wlasnego cialka i to co w nim sie znajduje..

A tymczasem nie mamy.

Tym bardziej nie maja producenci :( 


I tak to sie zaczyna..

Po prostu ciach. Bierzemy metalowy koszyk i bach, bach, bach.. A potem mniam, mniam, mniam…


Po kilku latach wyjemy z bolu i nie wiemy co nam jest.. Przeciez tak dobrze sie odzywialismy. Wlosy nam wypadaja, cialo sie sypie, kosci krusza. Starosc…

Nie, to nie starosc jak Ci wmawiaja inni, to zle nawyki zywieniowe, nieumiejetne..

161-300x200

Czym sa LODY

To wytwor, wyrob chemiczny, ktorego nie chcialbys miec w ustach tak samo jak innych spozywczych wyrobow ( w wiekszosci).  Jednak czy zamykanie oczu pomoze, czy zatykanie uszu i udawanie, ze nic nie wiemy – czym jestesmy truci ma sens?

Jak powiedziec ukochanemu dziecku, ze lody nie sa lodami? Ze to co sie w nich znajduje to :

glikol dwuetylenowy – skladnik plynow niezamarzajacych i rozpuszczalnikow do farb, czesto zamiast jajek jako substancvja emulgujaca
aldehyd C-17  – uzywany do produkcji barwnikow anilinowych, mas plastycznych i gumy, lodom nadaje smak wisniowy.
E – 127  czerwony barwnik, ktory moze skutkowac nowotworem tarczycy.
piperonal – środek stosowany w preparatach na wszawicę nadaje lodom smak i zapach waniliowy ( stosowany tez w produkcji cukru wanilinowego)
octan etylu – w srodkach do czyszczenia skór i tkanin, w lodach smak ananasa
aldehyd maslowy – skladnik klejów kauczukowych, w lodach smak orzechowy
octan anylu – rozpuszczalnik farb olejnych, w lodach smak bananowy
octan benzylu -rozpuszczalnik soli azotanowych, w lodach smak truskawkowy

Aldehud C- 18 – Używany jest do produkcji detergentów, lodom nadaje smak czekoladowy

Gdyby lody robic z naturalnych skladnikow szybko by sie psuly i bylyby o wiele drozsze.

Komu oplacalby sie taki interes?

To dlatego lody faszeruje się chemią. Dlatego lody waniliowe robi się nie z wanilii, tylko PIPERONALU – środka, którego używa się także do jako srodek na wszy!

Lody czekoladowe zawierają miedzy innymi: aldehyd C-18, oktan amylofenylowy, n-butylofenol, aldehydweratrowy i inne. Trzeba jeszcze powiedzieć, że niektórzy producenci zamiast śmietanki, używają tłuszczu otrzymywanego z odpadów z rzeźni.


” Zgodnie z polskimi przepisami, producent lodów nie ma obowiązku zamieszczania na opakowaniu nazw wszystkich dodatków użytych do produkcji lodów. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych”  – mówi Ewelina Suska z poznańskiego Sanepidu

W takim razie jak uniknac tego typu LODOW?

Jezeli masz jeszcze odwage podawac je swoim dzieciom, to korzystaj z malych sprawdzonych lodziarni, chociaz i tutaj niczego bym nie gwarantowala

” Pieniadz nie smierdzi ” jak mowi przyslowie i kazdy chce swoje zarobic. Ty i tak i tak nie dowiesz sie prawdy..

Jakie jest rozwiazanie?

Naucz sie robic sorbety, ja juz od dawna je robie i moja Zuzia moze zajadac sie swiezymi lodami kiedy tylko ma na nie ochote. Nie tylko dzieci, ale  My mozemy delektowac sie pysznosciami kiedy chcemy nie baczac na kalorie i zle tluszcze . Wiemy, ze sa smaczne, zawieraja mnostwo witamin i nam nie szkodza:)

11210390_1143153955714606_4835969619434863091_n

Lody bananowo – wisniowe

Lody bananowo – waniliowe

Lody bananowo – truskawkowe

Lody bananowo – jagodowe

Lody bananowo- kokosowe

Lody bananowo – kakaowe

Lody bananowe – czekoladowe

Nie musi byc banan, moze byc woda kokosowa i mnostwo owocow, albo same owoce.

Mixujemy w blenderze i zamrazamy.  Mozna posypac czekolada,  przyozdobic listkiem miety, dodac smietanki sojowej, orkiszowej, orzechow, migdalow, rodzynek, posypac kokosem a na wierzch jeszcze polozyc swieze owoce

Przygotowanie takich lodow to chwila, nieskomplikowana sprawa.

Ach, co ja Wam sie bede tutaj rozpisywala. Ide do kuchni zrobic cos smacznego, pysznego cos co polechce me skromne kubki smakowe :))

15-199x300

 

Dziekuje, ze jestescie i macie mnie jeszcze ochote „wysluciwac ”

PA, PA

owocowo, poziomkowo, wiosennie

Wasza witarianka ( czesto marudzaca, ale z dobra intencja)  😉

zrodla

The-chilling-truth-ice-cream.htm

Tagi: , , , , , , ,

Komentarze: 11

  1. JELONEK 25 maja 2015 at 15:07 Reply

    Od 2 lat sami robimy lody. Sa bardzo smaczne a dzieci juz sie przyzwyczaily, ze nie kupujemy w sklepach 😉

  2. Kocurek 26 maja 2015 at 21:45 Reply

    MASAKRA , jedyne co mog napisac na pocieszenie samej siebie, ze z takich lodow musialam juz dawno zrezygnowac bo mam uczulenie na mleko.

  3. Hania 27 maja 2015 at 19:04 Reply

    Dodatkowo lody zawierają mono i diglicerydy. Związki te są otrzymywane z olejów, które posiadają wysoką zawartość nasyconego tłuszczu, ale nadal są uwodornione. Jedną z największych firm produkujących te związki jest Oil Gillco.

  4. joanna 30 maja 2015 at 09:11 Reply

    A czy możesz Joasiu dać przepis na lody, które robisz w swym Omega Juicer. Kiedyś podawałaś, trudno mi przypomnieć sobie kiedy :)) Chyba najpierw mroziłaś owoce i potem do sokowyciskarki.. Ale czy- jeśli to taka kolejność działanie-urządzenie nadal pozostanie sprawne ?? ;))
    Dziękuję już na zapas i czekam na podpowiedź.
    Za to opowiem śmieszną dla mnie surową historyjkę.
    Sporo czasu temu- na wyczucie smaku, któremu lubię się poddawać :)) -skomponowałam sobie takie oto jedzonko:
    potarty świeży ogórek, pomidor, papryka czerwona, cytryna, oliwa, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy i pomielony surowy chlebek (notabene produkcji przemysłowej mojej rodzonej siostry :))
    Zjadam sobie w pracy to cudo kiedyś. Ktoś się pyta znowu co to, co tak ładnie pachnie i takie kolorowe w miseczce. No to mówię składniki. A tu inna koleżanka ‚światowa’ zagląda, że to przecież hiszpańskie gazpacho. Nazwę potrawy znałam od dawna, że z pomidorami coś gdzieś robią. Ale, żeby się tak od razu wstrzelić w oryginał :)))
    Moja potrawka powstawała stopniowo. Zresztą pyszniutkie są jej wersje uboższe i bardziej urozmaicone też!
    Bo ja często dorzucam jeszcze sporo mniszka (liść, łodyga, kwiat, korzeń), koper, szczypior, pietruszkę.
    Szczerze zachęcam- tym bardziej- że już powoli można zdobyć pachnący sobą pomidor i ogórek.
    Słoneczka, radości- cieszmy się życiem- dobrej soboty i niedzieli i kolejnych dni!!!!!!!!!!!!
    W Gdyni przed chwilą popadało wiosennym gradem.
    Zrobię sokomus- dziś jabłka- różne odmiany, kiwi, mniszek (mniam mniam). I idę w plener- po warzywa, owocki, liście, nasiona :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    • Joanna Balaklejewska 19 czerwca 2015 at 22:34 Reply

      Wybacz Josiu, ze tak pozno odpisuje, czasami nalezy sie przypomniec 😉 Zawsze mroze najpierw owoce a pozniej do wyciskarki. Nie ma znaczenia jakie to sa owoce! Oczywiscie urzadzenie musi pozostac sprawne 😉
      Wspaniale czytac, ze jestes inspiracja <3
      Buziaki i usciski wielkie 🙂

  5. Penyihir 31 maja 2015 at 17:06 Reply

    Bardzo dobrze napisane! Czytam Panią regularnie, ale nigdy nie komentowałam… Również dziękuję, że Pani jest 🙂

  6. Ewcia 31 maja 2015 at 20:29 Reply

    JOASU A CO MYŚLISZ NA TEMAT WIEJSKIEGO MASŁA TAKIEGO PRAWDZIWEGO? MAM DOSTĘP, ALE NIE WIEM CZY WARTO SPOŻYWAĆ? NO I EWENTUALNIE Z CZYM JEŚLI NIE JEM PIECZYWA I GOTOWAŃCÓW?PORADZ PROSZĘ!

  7. Joanna Balaklejewska 31 maja 2015 at 20:52 Reply

    Ewciu wiejskie nieprzetworzone maslo nie jest zle, jesli nie maczaly w tym swoich paluchow koncerny. Jednak obawiam sie, ze niewiele Ci pomoge, skoro nie jesz chleba i gotowancow? Kiedy bylam wegetarianka wcieralam maslo ( wlasnie takie, nie ze sklepu) w twarz. Zaraz po oleju kokosowym najlepszy krem jaki mialam. To byla krowa od mojej babci, nie umeczona niczym, nie byla nawet przeznaczona na rzez. Nazywala sie Baska 😉 Kiedy zmarla wszyscy plakalismy. Pamietam ja do dzisiaj, gdyz czytalam jej bajki 🙂

  8. Sisi 17 lipca 2015 at 09:30 Reply

    ja uwielbiam czarną porzeczkę z bananem i surowymi ziarnami kakaowca, takie lekko zmielone cząstki są cudowne. Bardzo lubię też mrozić truskawki z bazylią i bananem – również lody pycha!! A ostatnio rozkoszuję się smakiem mango lassi – mango z cynamonem i odorobiną sojowego mleka – miksuje i siup do foremki i zamrażalnika. Domowe lody to pyszota bez wyrzutów sumienia. Miłego dnia Asieńko:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *