Chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z surowych warzyw, w której znajdziecie m.in. czerwoną paprykę, rzodkiewki, pestki dyni, buraki, serca karczochów i wiele innych.
Talerz surowych warzyw
Składniki:
- 1 czerwona papryka, przekrojona na pół
- 2 marchwie
- 1 mały surowy burak
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/4 ogórka
- 100 g kurek, przysmażonych na niewielkiej ilości oleju
- 4 serca karczochów, w plasterkach
- 10 czerwonych rzodkiewek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli morskiej i pieprzu czarnego
- 3 łyżki z oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżeczki świeżego estragonu, posiekanego
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
Przygotowanie:
-
Opiec połówki papryki, aż skórka sczernieje. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić. Marchew, burak, seler naciowy i ogórek pokroić w cienkie słupki o długości ok. 10 cm. Ostudzoną paprykę obrać ze skórki i pokroić w słupki. Warzywa dekoracyjnie ułożyć na 2 dużych talerzach. Wymieszać ocet jabłkowy z solą i pieprzem, dodać olej oraz estragon i ubić sos. Obie porcje polać sosem i udekorować pestkami dyni. Podawać z grzankami.
-
Ja oczywiście spożywam w wersji na surowo, ale moja Zuzia lubi czasami w wersji wegańśkiej :).
Tagi: czerwona papryka , grzyby , kurki , odchudzanie , przepisy , sałatka na surowa , sałatki , surowa dieta , weganizm , wegańskie przepisy , witarianizm , witariańskie przepisy , zdrowa dieta , zdrowie
F*ckin’ awesome issues here. I’m very happy to see your post. Thank you so much and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?