Ocet jabłkowy – jak go zrobić i dlaczego warto go pić

Czy ocet jabłkowy jest zdrowy?

Ocet jabłkowy zyskuje coraz większą popularność w dietetyce i cieszy się olbrzymim zainteresowaniem osób poważnie myślących o odchudzaniu.Na jego punkcie zwariowały tysiące otyłych Amerykanów.Jego właściwości lecznicze odkryto już w Egipcie.Dziś wiadomo, ze ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, a także pobudza produkcję soków żołądkowych.Czy jednak Może być stosowany przez wszystkiego? Czy jest naprawdę zdrowy?
Poprzez ułatwienie trawienia, ocet jabłkowy może być pomocny podczas odchudzania. Ze względu na pobudzanie produkcji soków żołądkowych, absolutnie nie powinny go stosować osoby cierpiące na wrzody lub jakiekolwiek dolegliwości ze strony żołądka i jelit.
Ocet jabłkowy jest pomocny w:

  • usuwaniu złogów,
  • ogólnej detoksykacji organizmu,
  • zwalczaniu drobnoustrojów,
  • w przypadkach niedoboru potasu (charakteryzujących się osłabioną pamięcią, marznięciu, podatnością na przeziębienia odciskami na stopach, zaparciami, słabymi zębami, trądzikiem, skurczami, a także problemami ze snem).
  • leceniu chorob skornych w tym cellulitu i cellulitisu

Jak pić ocet jabłkowy, by cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami?
Najlepiej, by nie zaburzać równowagi organizmu, stosować ocet jabłkowy jako dodatek do dań- zwłaszcza ciężkostrawnych, ale także sałatek i sosów.
Jeżeli natomiast zdecydujesz się na przyjmowanie go jako suplementu diety, popijaj jeden do trzech razy dziennie jedną, góra dwie łyżeczki octu, rozpuszczone w szklance (albo pół szklanki) wody (przegotowanej i wystudzonej). W celu złagodzenia smaku, możesz dodać łyżeczkę miodu lub odrobinę soku owocowego. Napój powinien być pity przed posiłkami.


Ocet pozyskiwany jest w naturalny sposób z jabłek. Dzięki temu ma dużo cennych dla nas składników, w tym witaminy E, czyli witaminy młodości chroniącej przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Oto przepis na domowy ocet z jabłek:

Na 1 kg jabłek potrzebujesz: 1 litr i 1 szklankę wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży, kawałek razowego chleba.

Przygotowanie:

Jabłka zetrzeć na tarce łącznie z gniazdami nasiennymi, mus przelać do dużego słoja, butelki lub kamionki. Na każdy kilogram musu dodać 1 litr i 1 szklankę przegotowanej zimnej wody, 10 dag cukru, 1 dag drożdży oraz kawałek razowca.

Tak przygotowaną substancję przykryć gazą i zostawić na 10 dni. Mieszać kilka razy dziennie. Po upływie 10 dni płyn przecedzić przez gazę i przelać do czystego naczynia. Na każdy litr zlanego soku dodać 10 dag cukru i odstawić do dalszej fermentacji.

Po 6 tygodniach ponownie przecedzić ocet i rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kazdemu polecam ksiazke o occie jablkowym, w ktorej znajdziecie wiele cennych rad i wskazowek!

Przytulasek owocowy – Ja

Tagi: , , , , ,

komentarze 4

  1. Anonymous 14 stycznia 2012 at 12:28 Reply

    A czy mogłabyś napisać co jeśc aby schudnąć?Ja dzisiaj zaczełam głodówkę

  2. joanna 11 lutego 2012 at 19:46 Reply

    Nie napisze Ci nic nowego skarbie. Od dawna wiadomo, ze biala maka tuczy, buleczki, drozdzowki, nalesniki, gazowane napoje.. To wszystko jest pyszne, ale niestety nie jest dobre dla naszej figury. Jednak sa o wiele pyszniejsze potrawy sa to warzywa i owoce. Trzeba tylko przyzwyczaic nasz organizm do takiego jedzenia.Napisz mi konkretnie ile chcesz schudnac, czy jeszcze chcesz sie odchudzic i czy Twoja glodowka zakonczyla sie pomyslnie?

  3. Agnieszka Lipowska 27 października 2015 at 17:34 Reply

    Ocet ten ma całą masę zastosowań przez co sama go dość często robię na różne sposoby. Można używać go do przepisów kulinarnych, do cery jak i pomaga pozbyć się wyprysków. Podobno można się odchudzać go pijąc – ale nie próbowałam. Także jest super na łupież na włosach czy czyszczenia czegoś z kamienia po wodzie. Jak najbardziej polecam wszystkim zrobienie go samemu. Mój sposób wygląda tak jeśli ktoś chce zobaczyć http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-ocet-jablkowy/ jest bardzo podobny. Dziękuję za napisanie i polecam wszystkim do częstego stosowania, to samo zdrowie.

    • Joanna Balaklejewska 28 października 2015 at 12:24 Reply

      Dziekuje Agnieszko za podzielenie sie przepisem. Pozdrawiam serdecznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *