Spirulina, jej zdrowotne wlasciwosci

http://sukcestwojejfirmy.pro.wp.pl/html/spirulina.html

Moi drodzy polecam wam z czystym sumieniem spiruline. Sama spozywam ja od niedawna i daje ja mojej Zuzi 🙂 Jest to produkt w 100% naturalny. Proponuje jednak kupic w formie tabletek, gdyz w proszku ma nieciekawy zapach. Nie wiem czy bede zdrowsza, jednak swiadomosc, iz jem cos tak doskonalego sprawia, ze mam lepsze samopoczucie:)
Znajoma sie smieje, ze bardziej zdrowym niz ja nie mozna byc:) ja mam nadzieje, ze mozna byc jeszcze bardziej:)

Spirulina zawiera aż 4058 składników odżywczych!

W niebiesko-zielonej mikroaldze sięgającej niespełna 0,3 mm, znajdują się cenne białko, witaminy, minerały oraz pierwiastki śladowe.
W doskonałych proporcjach oraz w towarzystwie innych substancji, które ułatwiają ich wchłanianie.

Spirulina pobudza o wiele bardzej niz niejeden drink energetyzujacy..

Nie musze rowniez pisac, ze idealnie wplywa na wlosy, paznokcie i cere:)))

A, MY przeciez chcemy byc sliczne i .. ZDROWE:))

A oto co wyczytalam o spirulinie i dziele sie z moimi owockami:)

Głównym zadaniem spiruliny, które pełniła gdy życie dopiero się formowało była produkcja tlenu. Szybko jednak stała się również pożywieniem dla lepiej rozwiniętych organizmów. Zadanie to spełniała doskonale ponieważ była, a właściwie dalej jest w 60% zbudowana z białka, które jest podstawowym budulcem organizmu ludzkiego. A będąc dodatkowo białkiem pełnowartościowym może być bardzo sprawnie i z łatwością przyswajana.

Białko z punktu widzenia wartości odżywczej dzieli się na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białko pełnowartościowe to takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach zapewniających ich maksymalne wykorzystanie do syntezy własnych białek ustrojowych na potrzeby wzrostu młodych organizmów i utrzymania równowagi azotowej osób dorosłych. Białka niepełnowartościowe nie są w całości wykorzystywane.

Ale białko to nie jedyny składnik jakiego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Są nimi również witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Pomimo iż wymagania co do dziennego spożycia ich nie są ilościowo duże, należy je bezwzględnie dostarczać z pokarmem. Bardzo ważny w tym momencie jest fakt, że wszystko to musi (albo przynajmniej powinno) być spożywane w określonej ilości. Nasz organizm słabo toleruje niedobory tych substancji na równi z ich nadmiarem. Dlatego nie wystarczy wybrać się do apteki i kupić np. witaminę C w tabletkach i zjeść kilka na raz.

Jak ważne jest współdziałanie witamin i minerałów wiedzą sportowcy przyjmujący witaminę B6 – bardzo potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Jest ona jednak praktycznie bardzo słabo przyswajalna gdy przyjmowana jest samodzielnie jednak z dodatkiem magnezu (Mg), wchłanianie zwiększa się kilkukrotnie.

Jest to o tyle nieskuteczne, że jednorazowa duża dawka nie zostanie przyjęta a tym bardziej dokładnie rozprowadzona po całym organizmie oraz witaminy w tabletkach są pewnego rodzaju sztuczną kopią związków występujących w naturalnej postaci w pożywieniu. Dlatego jedząc dużo różnorodnych produktów jesteśmy w stanie dostarczyć znacznie więcej pod względem wartości odżywczych substancji niż spożywając sztucznie wytworzone tabletki. Warto zwrócić uwagę w tym momencie na spirulinę, która będąc produktem natury (rośnie w słodkowodnych jeziorach Afryki i Azji) jest przez nasz organizm wchłaniana jak zwyczajna żywność. Zwyczajna jednak ona nie jest pod tym względem, że szeroką gamę substancji takich jak witaminy, minerały czy pierwiastki śladowe zawiera w odpowiednich proporcjach, wraz z odpowiednimi substancjami towarzyszącymi, które ułatwiają wchłanianie.
Spirulina.pl 

Spirulina łagodzi szkodliwe działanie ołowiu

Według artykułu opublikowanego 13 kwietnia 2012 roku na łamach Food and Chemical Toxicology Spirulina obecna w diecie matek w ciąży zmniejsza negatywny wpływ ołowiu na tkanki mozgowe i móżdzkowe dziecka. Badanie przeprowadzono na szczurach, więc nie można jeszcze bezpośrednio odnieść jego wyników do ludzi, jednak potwierdza pozytywne działanie odtruwające spiruliny. Poniżej przedstawiamy streszczenie artykułu oraz jego źródło.

 

Dieta matek wzbogacona o spirulinę lub mniszek lekarski łagodzi szkody spowodowane ołowiem w mózgu i móżdżku nowo narodzonych szczurów
Badanie to miało na celu ocenę efektów toksycznych o prenatalnej ekspozycji na octan ołowiu w tkankach mózgu nowo narodzonych szczurów i silne ochronne działanie Spiruliny (Arthropira platensis) lub mniszka lekarskiego (Taraxacum officinalis) dodanych do diety szczurów. Samicom szczurów podawano normalną dietę (kontrolną) lub dietę wzbogaconą o spirulinę lub mniszek lekarski. Dodatkowo, octan ołowiu podano połowie tych szczurów poprzez wodę do picia od 5 dnia ciąży do 14 dnia po porodzie. Zanieczysczenie ołowiem oceniano poprzez pomiar stężenia ołowiu we krwi, wagę mózgu, uszkodzenia tkanek, jak również zawartośc białka, peroksydację lipidów i aktywnośc enzymów antyoksydacyjnych w tkankach mózgu noworodków. Zatrucie ołowiem matek spowodowało odkładanie ołowiu w mózgu i móżdżku noworodków i uszkodzenia tkanek móżdżku. Co więcej, stwierdzono znaczny spadek ciężaru i zawartości białka w tych tkankach. Stres oksydacyjny i zmiany w aktywności enzymów antyoksydacyjnych w tkankach mózgu były również zauważalne. W przeciwieństwie do powyższego, nie stwierdzono szkód lub biochemicznych zmian u noworodków od matek zatrutych ołowiem karmionych wymienionymi roślinami. Te wyniki mocno sugerują, że korzystne efekty spiruliny lub mniszka lekarskiego dodanych do diety szczurów podtrutych ołowiem objawiły się przez redukcję indukowanego ołowiem stresu oksydacyjnego i powiązanych uszkodzeń.

Spirulina jako najbardziej wydajne pożywienie na świecie?

Spirulina zawiera więcej pożywienia na akr niż jakakolwiek inna żywność. Dostarcza 20 razy więcej białka na akr niż ziarna soi, 200 razy więcej niż wołowina. Uprawiając spirulinę, możemy zatrzymać wyręb lasów (czasami bardzo unikalnych) przeznaczając uzyskaną powierzchnię na uprawę żywności. Poprzez wprowadzenie jej do naszej diety, stajemy się częścią sposobu na usprawnienie zdrowia naszej planety
 

Czy spirulina działa tak jak zioła?

Zioła mają aktywne poszczególne składniki które poprawiają stan zdrowia. Dla przykładu jeżówka (Echinacea) czy preparat goldenseal, które pomagają w zwalczaniu przeziębienia i grypy. Niektóre zioła powinny być przyjmowane jedynie przez krótki okres ze względu na działanie uboczne. Spirulina, która jest zdrowym pożywieniem, może być jedzona każdego dnia. Działa na różne sposoby wzmacniając i bilansując nasze zdrowie, oferując bogaty w składniki odżywcze pokarm, głęboko odżywiający nasze ciało. Wspomaga budowanie solidnego fundamentu, dzięki któremu jesteśmy mniej podatni na atakujące nas bakterie i wirusy. Ma taki potencjał, że wystarczy przyjmować tylko kilka gramów dziennie żeby zauważyć efekty zaledwie po dwóch tygodniach.

Co jest w spirulinie najbardziej pożyteczne dla organizmu?

Naukowcy z całego świata, badając spirulinę przez kilkadziesiąt lat, doszli do wniosku, ze spirulina wpływa pozytywnie na nasz organizm w następujący sposób:

  • Zwiększa sprawność układu immunologicznego
  • Wspiera serce i redukuje poziom cholesterolu
  • Pomaga wzmocnić układ trawienny
  • W naturalny sposób odtruwa organizm
  • Zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych

Czy można spożywać spirulinę i chlorellę jednocześnie?

Spirulina i chlorella oferują szerokie możliwości zdrowotne, a wiele z nich sumuje się gdy spożywane są one równolegle. To powód dla którego namawiam ludzi do spożywania dwóch z nich w odpowiednich ilościach. Jako ogólna zasada, powinieneś spożywać spirulinę i chlorellę w stosunku 2:1. Innymi słowy, jeśli spożywasz 10 gram spiruliny dziennie, jedz 5 gram chlorelli.

Chlorella to słodkowodna alga o działalniu oczyszczającym nasz organizm. W tej kategorii, przedstawimy artykuły pokazujące jak bardzo ważna jest ona dla naszego organzimu.

  • Dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały: fosforu, potasu, magnezu, wapnia (ich koncentracja jest wyższa niż u innych roślin lądowych), pierwiastków śladowych: żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu (chelatowe wiązania aminokwasów). Jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A) która usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok, zapobiega zaćmie i przeciwdziała rozwojowi rak płuc. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Niedobór tej witaminy  prowadzi do zaburzeń neurologicznych i upośledzenia sprawności intelektualnej.
  • Jej błona komórkowa składa się z trzech bardzo odpornych warstw ochronnych, które są podstawą oczyszczających właściwości chlorelli. Oczyszcza układ trawienny, zwłaszcza jelito grube; oczyszcza organizm z:
    • toksyn,
    • metali ciężkich (kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, ołów ze środowiska),
    • chemikaliów (rozpuszczalniki wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb)
    • alkoholu.

    Chlorella poprzez swoją unikalną budowę komórkową wiąże je i usuwa z organizmu. Ponadto uszczelnia ścianki jelit dzięki czemu zapobiega wtórnym zatruciom czyli przenikaniu składu stolca do krwiobiegu. W sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu (głodówka, intensywne odchudzanie, wizyty w saunie) Chlorella jest niezastąpiona, gdyż absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek czy wątroby.
    UWAGA!!! Można to zaobserwować na podstawie badań nad kacem. Otóż okazuje się, że w 96% przypadków, testowane osoby mogły uniknąć kaca po zażyciu 4-5 gramów chlorelli przed spożyciem alkoholu.

  • Wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu; stymuluje układ odpornościowy; CGF (czynnik wzrostu chlorelli) pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów, powstrzymując  infekcje. Wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową- usprawniając naturalną barierę ochronną przeciw szkodliwym substancją.
  • Wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała. Analizy mikroskopowe dowodzą, że pyłek kwiatowy, kiedy osiada na naszych błonach śluzowych nie jest w 100% substancją naturalną. Jest on skażony szkodliwymi substancjami. Mikstura pyłku kwiatowego z materiałem toksycznym powoduje bardzo silną reakcję systemu immunologicznego. Chlorella łagodzi nadmierne reakcje systemu obronnego i jednocześnie eliminuje metale ciężkie.
  • Wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. Chlorelin zawarty w chlorelli działa jak antybiotyk, niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. Lactobacilus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria namnaża się cztery razy szybciej.
  • Wpływa na tworzenie krwi, wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew. Chlorella jest obecnie najbogatszym  źródłem chlorofilu. Chlorofil, budową strukturalną cząsteczki, jest zbliżony do hemoglobiny. Korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości. Ponadto, chlorofil wykazuje działanie przeciwbakteryjne, stabilizujące ciśnienie krwi, wzmacniające mięsień sercowy i przyspiesza proces gojenia się ran.
  • utlenianie się komórek i eliminację wolnych rodników zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Zmiatanie wolnych rodników jest także istotne z punktu widzenia profilaktyki chorób nowotworowych.
  • Faktor wzrostu Chlorelli (Chlorella Crowth Factor, CCF) przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek. Poprawia jakość i stan skóry. Wspomaga ogólną regenerację organizmu. Chlorella przyspiesza proces gojenia się ran (ran pooperacyjnych), regenerację tkanek oraz psychicznego osłabienia towarzyszącego czasowi rekonwalescencji.
  • Obniża kwasowość środowiska wewnętrznego organizmu. Do rozwoju kwasicy może dojść w przebiegu wielu chorób cukrzycy, zatrucia alkoholowego, chorób nerek (niewydolność nerek) i przewodu pokarmowego, płuc, układu sercowo – naczyniowego. Najlepszym sposobem na przeciwdziałanie kwasicy jest spożywanie pożywienia bogatego w chlorofil. Chlorella nadaje się do tego najlepiej.
  • Obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy. Chlorella wiąże cholesterol, umożliwiając jelitom wyeliminowanie jego nadmiaru. W przypadku hypocholesterolemii chlorella sprzyja syntezie cholesterolu w organizmie.
  • Neutralizuje zapach potu, działa na nieświeży oddech. Chlorofil znany jest od dawna ze swych właściwości pochłaniania zapachów.
  • Zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów. Chlorella  pobudza powstawanie interferonu (glikoproteid), który hamuje proces produkcji białek wirusowych i bakteryjnych. Grzyby pasożytujące w jelitach powodują silną koncentrację szkodliwych substancji. W przypadkach zagrzybienia przewodu pokarmowego chlorella przynosi efekty na kilku poziomach: wzmacnia system immunologiczny, wiąże i eliminuje metale ciężkie, które sprzyjają rozwojowi grzybów, a także poprzez oddziaływanie zbliżone do probiotyku.
  • Chlorella zawiera aminokwas tryptofanę, z którego produkuje się serotonina, hormon radości i szczęścia. Niski poziom serotoniny jest głównym powodem depresji i zmęczenia. Chlorella zażyta wieczorem przetwarza serotoninę na melaninę dzięki temu szybciej się wysypiamy.

Wskazania:

  • podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej,
  • trądzik, wysypki, stany zapalne skóry, egzemy, źle gojące się rany, uszkodzenia skóry (oparzenia różnego rodzaju),
  • regeneracja i rekonwalescencja organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia,
  • po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu; dla osób wystawionych na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska,
  • profilaktyka przeciwnowotworowa,
  • pomocna w schorzeniach chronicznych, takich jak:
    • reumatyzm,
    • artretyzm,
    • cukrzyca,
    • zaburzenia ciśnienia,
    • zaburzenia trawienia i wchłaniania,
    • jak również w wirusowych czy bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.

Ludziom nadwrażliwym mogą pojawić się pryszcze, trądzik, opryszczki lub wysypka. Są to przejawy powrotu równowagi wewnętrznej, kiedy ciało ponownie aktywnie wydziela składniki toksyczne. Nie chodzi o alergię, ale przejawy oczyszczania.

Jezeli tylko mozecie zaopatrzcie sie w chlorelle i spiruline. Pamietajcie jednak jak ze wszystkim i tutaj nalezy zachowac umiar. Ja przyjmuje przez okres 3 miesiecy, pozniej robie sabie pauze na 3 miesiace czy 2 miesiace i znowu przyjmuje …

Na pewno nie zaszkodzi a pomoze wiele

Troche sie naukowo tutaj zrobilo:)))

No coz czasami musi byc i naukowo hehehe

Milego czytania  mam nadzieje, ze cos wyciagniecie dla siebie z tego artykulu

Love, Peace and Empathy ::))))

Wasza Witaranka

zrodla

The Secrets of Spirulina

Spirulina: The microscopic nutrient powerhouse and how it protects and…
Jack Joseph Challem
 

Tagi: , , ,

komentarze 3

  1. mel 8 lipca 2012 at 21:00 Reply

    bardzo ciekawy tekst. Mam jedno pytanko, czy można spożywać spirulinę w ciąży? Szczególnie na początku? Przeczytałam już tyle sprzecznych opinii na tak i na nie że nie wiem co robić. Proszę o radę
    Ps. świetna stronka, tak trzymaj :-)))

    • Joanna Balaklejewska 20 lipca 2012 at 18:15 Reply

      Mel ja spozywalam spiruline i jak widzisz nic mi nie jest:) Nie wiem dlaczego po spirulinie mialoby spotkac Ciebie i dzidzie cos zlego

  2. Marta 6 września 2015 at 22:50 Reply

    Chlorella jest świetna sprawdziłam na sobie, a teraz daje ja swoim dzieciakom. Trzeba tylko upewnić sie ze jest z dobrego źrodła i nie kupować tej chinskiej bo ona zwykle jest bardzo zanieczyszczona.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *