Wafle ryzowe, zastap kijami selera.

Dzien dobry!
Kiedys bylam fanka wafli ryzowych. Bylo to tak dawno temu, ze kiedy po okresie 10 lat nie spozywania ich wzielam do ust  3 sztuki czulam jakbym najadla sie styropianu. Suche wafle wypelnily moj zoladek, ktory byl bardzo niezadowolony gdyz bolal mnie pol dnia.
Dzięki ich niskiej zawartości tłuszczu i właściwości niskiego poziomu cukru, ciastka ryżowe są kupowane jako doskonala przekaska dla dzieci, kobiet odchudzajacych sie, starszych osob. Czy są naprawdę zdrowe  w naszej diecie?
Według cancer.org, Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje arsen i nieorganiczne związki arsenu jako „rakotwórcze dla ludzi”. „Arsen może powodować raka płuc, pęcherza moczowego i skóry”..
Więc o co chodzi?
Popularne wafle ryżowe znajdziesz w każdym spożywczym sklepie. Niestety okazało się, że mogą być szkodliwe dla dzieci poniewaz ​​najmlodsi są w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia powikłań zdrowotnych z arsenu niż dorośli, ponieważ są one o wiele mniejsze. Nowe badania pokazują, że w waflach występują nadmierne ilości substancji rakotwórczych. Rodzice powinni się tym zainteresować! Krajowa Agencja Żywności w Szwecji, po przebadaniu 102 produktów ryżowych, informuje, że żywność z zawartością preparowanego ryżu powinna zostać ograniczona do minimum.
Emma Halldin Ankarberg, toksykolog w NFA, mówi: Wiedzieliśmy, że wafle ryżowe zawierają arsen, ale nie spodziewaliśmy się, że w niektórych przypadkach jest go zdecydowanie za dużo i przekracza stanowczo ustalone normy. Z tego właśnie powodu rodzice powinni dopilnować, aby dzieci poniżej 6. roku życia nie spożywały przede wszystkim ciastek ryżowych. Jeśli chodzi o dorosłych, oni również powinni ograniczyć spożycie tego produktu.
Czym jest w takim razie arsen, który występuje w ryżowych produktach? Arsen to trujący związek chemiczny, który może wywołać raka skóry, płuc, a także możliwe są choroby nerek, wątroby i prostaty. Długotrwałe narażenie na arsen może wywoływać wiele problemów zdrowotnych; takich jak choroba sercowo-naczyniowa, uszkodzenie wątroby, przewlekły kaszel czy cukrzyca.
W ostatnich latach badacze szczególnie mocno zwrócili uwagę na poziom arsenu w produktach spożywczych. Oczywiście należy pamiętać, że jego stężenie jest zróżnicowane w zależności od odmiany, obszaru uprawy, metod uprawy oraz metod przygotowania ryżu. Niezależnie od tego, czy produkty te cały czas będą pojawiać się na sklepowych półkach, należy pamiętać o tym, że mogą być szkodliwe dla dzieci.

o-rice-cake-570

Czym zastapic wafle ryzowe?
Owocami i warzywami moi mili.

 

Zrodlo :

en.newsner.com
http://www.popularne.pl/

 

Tagi: , , , ,

Komentarze: 5

  1. Maja Olech 21 września 2016 at 05:25 Reply

    Ja podawalam non stop mojemu dziecku, myslac jakie to zdrowe. Moze Joasiu napisalabys jakich produktow nie posawac dzieciom, takich najwazniejszych?

  2. Kasia 21 września 2016 at 07:43 Reply

    Nie daję tych „przysmaków” na codzień, ale czasem przy dłuższej podróży komunikacją miejską na przykład. Jak od czasu do czasu podamy, na pewno dziecku nic od tego nie bedzie, Gorzej jezeli mialby to byc staly element diety.

  3. Marcin 24 września 2016 at 07:18 Reply

    Jak trenowalem to jadlem kiedys tego typu chleb. Nawet trenet mi go zapisywal. Wiedzialem, ze cos jest nie tak bo nie czulem sie po nim najlepiej. Gow.. i tyle. Pozdrawiam

  4. strasznie smacznie 29 września 2016 at 17:43 Reply

    Nie miałam o tym pojęcia, a czasem choć rzadko, ale podaje dziecku. Przestanę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *