Niezwykle wlasciwosci avocado

 

Awokado
– nie zawsze bylam jego fanka,  jednak jak znane przyslowie glosi – Nigdy nie mow nigdy” sprawdzilo sie i u mnie. Dzisiaj jest podstawa w moim pozywieniu. Moj Sunny od dziecka uwielbial avocado. Codziennie zjada od 1-3 sztuk,  zdarzy sie dzien, ze nia ma ochoty, ale jednak siega po niego czesto.
Dlaczego powinnismy jesc avocado?
Przyczyn jest wiele:
Posiada tluszcze  zdrowe dla serca – gdyz sa to tluszcze jednonienasycone oraz omega-3. Jesli avocado nie smakuje Wam w czystej postaci, mozna przygotowac na jego bazie kilka fajnych przepisow.
Smaczne guacamole, dodanie awokado do salatek, mozna robic z niego zupy,lody, jak i doskonale nadaje sie na maseczke do twarzy.
 Daniel G. Amen, autor ‚Zmień swój mózg, zmień swoje życie’ (Change Your Brain, Change Your Life) uwaza awokado za jedno z czolowych pokarmow dla zdrowia mozgu, ktore pomaga zapobiegac chorobie Alzheimer’a.
Awokado laczy w sobie zdrowe dla mozgu kwasy tluszczowe omega-3 z naturalna witamina E, co jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium.
W trakcie ciazy kobiety szczegolnie powinny zwrocic uwage na avocado, poniewaz jest bogate w kwas foliowy.
Obfituje w substancje odzywcze –witamine A, B complex, C ,E ,H ,K ,kwas foliowy, magnez, mied, zelazo, potas, wapn i wiele innych pierwiastkow sladowych, dostarcza 18 aminokwasow lacznie,
Karotenoid zawarty w avocado chroni rowniez oczy. Zdrowe tluszcze powoduja, ze nie bedziemy glodni i skonczy sie jedzenie pomiedzy posilkami. Pomaga przyswajac skladniki odzywcze i chroni przed rakiem. 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Dzisiaj avocado w troszke innej odslonie,  salatka z avocado w avocado 🙂

Pieczarki surowe ( mozna zostawic na kilka godzin w oliwie z oliwek,  zetrzec czosnek, dodac soli, pieprzu)

czerwona papryka

pomidor

kalafior

cukinia

Doprawic wedle smaku i wymieszac z miekkim miazszem z avocado.

13714343_1145981955460676_402361455_n

 

Smacznego!

Zyczymy Wam przyjemnego weekendu, zmykamy do ogrodu, troche podgryzc zieleninki na kolacje 🙂

Farmboy

 

Tagi: , , , ,

Komentarze: 10

  1. Kill Bill 16 lipca 2016 at 15:51 Reply

    Dodałbym jeszcze, że tłuszcze pomagają w konwersji prowitaminy A w witaminę A, która jest aktywna biologiczne (jakoś tak tematycznie się zbiegliśmy 🙂 ) Avokado, kokosek, orzeszek i siła będzie! Dziś zrobiłem kolejny kapitalny trening!

  2. Joanna Balaklejewska 16 lipca 2016 at 16:11 Reply

    Tak, tak wiem. Pisales gdzies o avocado, podajsz mi link? Ja tak na szybko tutaj sie pojawiam i znikam zawsze haha..

  3. EWCIA 16 lipca 2016 at 17:55 Reply

    a ja uwielbiam na słodko też awokado, banan , kakao. pycha choć wiem, że nie najlepsze połączenie

    • Joanna Balaklejewska 18 lipca 2016 at 13:14 Reply

      Ewciu czasami mozna zlamac zasady, w lato robie to czesciej i nie jest mi z tym zle 😉

  4. Jasia Patasia 20 lipca 2016 at 14:10 Reply

    Mi smakuja lody z avocado, ktore ostatnio podalas w swoim „ebuku”. Dzisiaj zjadlam z cebula i pomidorami. Bardzo smaczne, nawet moj syn 16 lat powoli sie do niego przekonuje 🙂

  5. joanna 21 lipca 2016 at 18:53 Reply

    I pestkę avocado też można spożywać- jest cenna- choć niektórzy piszą, że trująca 🙂 Ma specyficzny cierpkawy posmak, można np. troszkę zetrzeć na tarce- po obraniu ze skórki i dodać do potrawy. Podczas tarkowania pestka zmienia kolor na ceglasty. Więc będzie jeszcze barwniej!!
    Avocado jest wspaniałym przysmakiem dla mnie!!

    • Joanna Balaklejewska 23 lipca 2016 at 06:01 Reply

      Pestka avocado jest cenna to prawda, podobnie jak caly owoc, obfituje w cenne witaminy i mineraly. Posiada bogactwo skladnikow mineralnych.
      Dobrze wplywa na stan cery, wlosów i paznokci, odzywiajac je i uelastyczniajac. Mozna dodawac do szejkow zielonych, salatek, zup 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *