Awokado
– nie zawsze bylam jego fanka, jednak jak znane przyslowie glosi – Nigdy nie mow nigdy” sprawdzilo sie i u mnie. Dzisiaj jest podstawa w moim pozywieniu. Moj Sunny od dziecka uwielbial avocado. Codziennie zjada od 1-3 sztuk, zdarzy sie dzien, ze nia ma ochoty, ale jednak siega po niego czesto.
Dlaczego powinnismy jesc avocado?
Przyczyn jest wiele:
Posiada tluszcze zdrowe dla serca – gdyz sa to tluszcze jednonienasycone oraz omega-3. Jesli avocado nie smakuje Wam w czystej postaci, mozna przygotowac na jego bazie kilka fajnych przepisow.
Smaczne guacamole, dodanie awokado do salatek, mozna robic z niego zupy,lody, jak i doskonale nadaje sie na maseczke do twarzy.
Daniel G. Amen, autor ‚Zmień swój mózg, zmień swoje życie’ ( Change Your Brain, Change Your Life ) uwaza awokado za jedno z czolowych pokarmow dla zdrowia mozgu, ktore pomaga zapobiegac chorobie Alzheimer’a.
Awokado laczy w sobie zdrowe dla mozgu kwasy tluszczowe omega-3 z naturalna witamina E, co jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium.
W trakcie ciazy kobiety szczegolnie powinny zwrocic uwage na avocado, poniewaz jest bogate w kwas foliowy.
Obfituje w substancje odzywcze –witamine A, B complex, C ,E ,H ,K ,kwas foliowy, magnez, mied, zelazo, potas, wapn i wiele innych pierwiastkow sladowych, dostarcza 18 aminokwasow lacznie,
Karotenoid zawarty w avocado chroni rowniez oczy. Zdrowe tluszcze powoduja, ze nie bedziemy glodni i skonczy sie jedzenie pomiedzy posilkami. Pomaga przyswajac skladniki odzywcze i chroni przed rakiem.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Dzisiaj avocado w troszke innej odslonie, salatka z avocado w avocado 🙂
Pieczarki surowe ( mozna zostawic na kilka godzin w oliwie z oliwek, zetrzec czosnek, dodac soli, pieprzu)
czerwona papryka
pomidor
kalafior
cukinia
Doprawic wedle smaku i wymieszac z miekkim miazszem z avocado.
Smacznego!
Zyczymy Wam przyjemnego weekendu, zmykamy do ogrodu, troche podgryzc zieleninki na kolacje 🙂
Tagi: chooselife , dlaczego warto jesc avocado , surowa dieta , witarianizm , Witarianskie dziecko
Dodałbym jeszcze, że tłuszcze pomagają w konwersji prowitaminy A w witaminę A, która jest aktywna biologiczne (jakoś tak tematycznie się zbiegliśmy 🙂 ) Avokado, kokosek, orzeszek i siła będzie! Dziś zrobiłem kolejny kapitalny trening!
Tak, tak wiem. Pisales gdzies o avocado, podajsz mi link? Ja tak na szybko tutaj sie pojawiam i znikam zawsze haha..
Kolejny trening jak na Generala przystalo, pieknie! 🙂
Podam, ale czuję się jak spamer 🙂
https://killbill.live/2016/06/25/awokado-zrodlo-przyjaznego-tluszczu-i-wielu-witamin/
Z treningami to nie zwalniam tępa. Zjem fasolkę z całej Europy :)))
Podawaj linki obowiazkowo, wiesz, ze proponuje Twojego bloga, skarbnica wiedzy, z ktorej trzeba czerpac ile sie da. 😉
a ja uwielbiam na słodko też awokado, banan , kakao. pycha choć wiem, że nie najlepsze połączenie
Ewciu czasami mozna zlamac zasady, w lato robie to czesciej i nie jest mi z tym zle 😉
Mi smakuja lody z avocado, ktore ostatnio podalas w swoim „ebuku”. Dzisiaj zjadlam z cebula i pomidorami. Bardzo smaczne, nawet moj syn 16 lat powoli sie do niego przekonuje 🙂
I pestkę avocado też można spożywać- jest cenna- choć niektórzy piszą, że trująca 🙂 Ma specyficzny cierpkawy posmak, można np. troszkę zetrzeć na tarce- po obraniu ze skórki i dodać do potrawy. Podczas tarkowania pestka zmienia kolor na ceglasty. Więc będzie jeszcze barwniej!!
Avocado jest wspaniałym przysmakiem dla mnie!!
Pestka avocado jest cenna to prawda, podobnie jak caly owoc, obfituje w cenne witaminy i mineraly. Posiada bogactwo skladnikow mineralnych.
Dobrze wplywa na stan cery, wlosów i paznokci, odzywiajac je i uelastyczniajac. Mozna dodawac do szejkow zielonych, salatek, zup 😉