witarianskie ciasto o smaku lata.

Ciasto bez  cukru, niezdrowych dodatkow i nie wymagajace pieczenia.  Jest zdrowe, nie jest kaloryczne.

Od przyszlego tygodnia obiecuje wiecej przepisow z zielenina i warzywami. Teraz bardzo inspiruja mnie owoce i przygotowywanie lodow, moze dlatego, ze widze jak dzieciaki maja zapchane buzie niezdrowymi przekaskami.

Przepis na ciasto jest bardzo podobny jaki zrobilam poprzednim razem, troszke go zmodyfikowalam.
Blacha do ciasta  35 cm
Platki owsiane 4 szklanki. Moczylam 2 dni, w tym czasie zmienialam wode 2 razy, platki przeplukalam -byly miekkie.
150 gr daktyli
200 g zmielonych migdalow (wczesniej namaczalam 3 dni)
1 pomarancza wlozylam ja do zamrazalki na 2 godziny. Zanim dodalam ja do masy pokroilam na drobne plasterki.
1 plaska lyeczka cynamonu. Calosc dokladnie wymieszana
Przed wlozeniem masy do lodowki ( 4godziny)  do ciasta dodalam surowej czekolady -garsc, skroilam na drobne kawaleczki i powciskalam do srodlka.

wisienkiwczekoladzie

Lody wykonalam z owocow: mrozone czeresnie, maliny, jezyny, truskawki.
Calosc zblendowana z niewielka iloscia soku z truskawek i ananasa, mozna uzyc wody.
Warto zakupic ciekawe foremki, ktore zacheca dzieci jeszcze bardziej do witarianskich pysznosci.
13624664_1141385902586948_1397092100_n

Smacznego, dbajcie o siebie i zajadajcie sie pysznosciami
Milej i spokojnej niedzieli 🙂

Tagi: co jedza weganie , co jedza witarianie , , surowe ciasta , surowe jedzenie , , witarianskie ciasto , witarianskie desery , zdrowe desery ,

komentarzy 8

  1. Kinga 10 lipca 2016 at 11:56 Reply

    Jednak je Pani zboża?

    • Joanna Balaklejewska 10 lipca 2016 at 12:24 Reply

      Kingo zboza mi nie sluza dobrze, ale jak chce przygotowac ciasto surowe zdecydowanie wole dodac wiecej platkow owsianych niz napchac je roznymi rodzajami orzechow.Ostatnio pozwolilam sobie na surowa kasze moczona i platki, ale nie jest to codziennosc. Kilka razy w roku nie wiecej 🙂 Spod „ciasta” na bazie platkow jest o wiele lzejszy.

      • Kinga 10 lipca 2016 at 21:45 Reply

        No tak to ma sens, ze lżejszy – ta sama grupa pokarmowa. Kasza moczona – gryczana? Czy jakies inne kasze moczone długo tez tak fajnie zmieniaja konsystencje? Jestem ogromnie wdzieczna ze jest Pani taka szczera, nic Pani nie ukrywa, nie ejst Pani opryskliwa. Czuc ze Pani ludzi szanuje i kocha blziniego, jak z tym ukradzionym aparatem. Ten blog to nieustanne inspiracje <3 KOCHAM!

        • Joanna Balaklejewska 12 lipca 2016 at 11:29

          Kingo kasza gryczana,jeczmienna, jaglana, mozesz uzyc platki ryzowe, kiedys tak robilam i ciasta wychodzily doskonale.
          Jesli moczysz dlugo, nie musisz gotowac, a nawet Ci ktorzy gotuja powinninamaczac i przeplukiwac. To podstawa.
          Mozna sfermentowac kasze wtedy prawie wcale nie bedzie w niej glutenu.

          Dziekuje za mile slowa Kinko. Kocham rowniez <3

  2. Magda 10 lipca 2016 at 23:15 Reply

    Joasiu prosze napisac jakiej surowej czekolady Pani uzywa i np na amazon jaka moge sobie kupic?

  3. Olcha Sosnowa 11 lipca 2016 at 10:42 Reply

    Joasiu a skrobniesz coś o wprowadzaniu do diety niemowlaka warzyw i owoców raw? Co i od którego miesiąca? Jak to wyglądało w przypadku Twego Synka? Byłabym wdzięczna, uścisk

    • Joanna Balaklejewska 12 lipca 2016 at 12:12 Reply

      Olcha obiecuje napisac w przyszlym tygodniu. Milego dnia, uscikski!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *