Pyszna zupa z buraka

Buraki sa nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Nie kazdy lubi ich surowy smak, warto jednak czasami pokusic sie i dodac go „nieskalanego” goraca temperatura do salatki czy plasterek do porannego soku.
Witamina A, C, B1, witaminy P, mnostwo wapnia, magnezu, sodu potasu.
Kwas foliowy, z elazo, rubid, betamina, mangan, blonnik, cez, k obalt.
Czerwony kolor burak zawdziecza  antocyjanowi, dzialajcego leczniczo na nowotwory zlosliwe.
Burak słuzy rowniez do detoksykacji i zwalczania infekcji . W celu wzmocnienia organizmu warto po niego siegnac.

Dzisiaj przygotowalam smaczna zupe, ktorej przepis jest banalnie prosty jak sama surowa dieta 😉
Skladniki:
2 szklanki wody o temperaturze pokojowej
2 srednie  buraki (obrane)
1 duzy pomidor, polowka avocado
1 plasterek cebuli czerwonej (malej), mozna uzyc czosnku
zielona pietruszka (garsc)
orzeszki piniowe, dodane na samym koncu, do kubka dodalam 2 duze lyzki orzeszkow piniowych

Przyprawiac mozna do woli wedle gustu.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Wszystkie  skladniki umieszczamy w blenderze, (oprocz orzeszkow piniowych).
Blendujemy okolo 3 minut.
Kiedy korzystacie z cieplej wody, wystarczy blendowac minute.
Zupa idealna na upaly, nie zapominajcie, ze nic tak nie dodaje energii jak zywe pozywienie 😉

Na zdrowie!

Tagi: buraki , rawsoup , smaczna zupa , surowe zupy , , zdrowa witarianska zupa , zupa z burakow

komentarzy 15

  1. Kill Bill 25 czerwca 2016 at 18:24 Reply

    Ja jem tylko na surowo. Według mnie są bardzo smaczne, tylko muszą być dosyć świeże. Starsze rzeczywiście są mniej smaczne. Miłej nocy i jeszcze lepszej niedzieli 🙂

    • Joanna Balaklejewska 27 czerwca 2016 at 10:11 Reply

      Doskonale smakuja z kijami selera, pietruszka i jablkiem- Mniam 🙂

  2. Kamilka 26 czerwca 2016 at 07:10 Reply

    Uwielbiam gęste zupy z buraka. Na śniadanie wypiłam zielono – krwisty koktajl, z pęczkiem natki pietruszki, marchewka i burakiem. Wspaniałej radosnej niedzieli życzę 🙂

  3. Artiss 26 czerwca 2016 at 12:55 Reply

    mnie buraki wyciąnęły z anemii… są cudowne, choć do saku należy się przyzwyczaić zwłaszcza po wersji gotowanej 🙂

    • Joanna Balaklejewska 27 czerwca 2016 at 10:12 Reply

      Buraki pomogly rowniez mojej kuzynce, ktora miala anemie, wiec wiem jaka drzemie w nich moc 🙂 Nie odmawialam sobie ich w trakcie ciazy, ciesze sie, ze moj Sunny je lubi. Chipsy z dehydratora sa przepyszne! 🙂

  4. joanna 27 czerwca 2016 at 22:20 Reply

    Można oswoić buraka PRZEPYSZNĄ i PROSTĄ surówką!

    *starty burak
    * starty kiszony ogórek
    * posiekany szczypiorek
    *ulubiona zielenina (koper, pietruszka, majeranek…)

    Tylko zmieszać składniki proszę 🙂

    I ewentualnie dodać np. oliwy extra virgin, oleju lnianego.
    Proporcje dobieram różnie 🙂

    Jest taaaka (!) w smaku, że nawet osoby spożywające tradycyjnie potrafią ją sobie wyrywać 😉

    Smacznego!

    Mogę podać przepis na również odczarowujący smak buraka- sok- o ile będą chętni.

    Miłego jutra!!

    • Joanna Balaklejewska 30 czerwca 2016 at 05:27 Reply

      Dziekuje! Wszystkim nam tutaj na pewno przyda sie przepis, nie tylko brzmi smakowicie, ale musi byc pyszny 🙂

  5. joanna 27 czerwca 2016 at 22:22 Reply

    Jutro wrzucę liście młodego buraka do gazpacho. W zeszłym roku był tego debiut i wyszło tak, że powtarzam 🙂
    Dziękuję za inspirację!

    • Joanna Balaklejewska 30 czerwca 2016 at 05:26 Reply

      Liscie buraka sa bardzo wartosciowe, niestety mojego buraka kupilam bez lisci, ale zawsze z nich korzystam.
      Smacznego 🙂

  6. Ania 30 czerwca 2016 at 05:39 Reply

    Po prostu mega przygotowałam jako chłodnik – niebo w gębie gratuluje i czekam na następne przepisy 🙂

    • Joanna Balaklejewska 30 czerwca 2016 at 12:50 Reply

      Aniu tak, chlodnik to idealna sprawa zwlaszcza w upaly 🙂

  7. Kinga 10 września 2016 at 18:28 Reply

    Pani Asiu, dziś lub jutro zupka wyląduje u mnie. 🙂 Zapowiada się smakowicie. Pozdrawiam.

  8. przepis na naleśniki 25 września 2016 at 21:50 Reply

    Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂

    • Joanna Balaklejewska 26 września 2016 at 11:04 Reply

      Dziekuje, jest rowniez smaczna. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *