Buraki sa nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Nie kazdy lubi ich surowy smak, warto jednak czasami pokusic sie i dodac go „nieskalanego” goraca temperatura do salatki czy plasterek do porannego soku.
Witamina A, C, B1, witaminy P, mnostwo wapnia, magnezu, sodu potasu.
Kwas foliowy, z elazo, rubid, betamina, mangan, blonnik, cez, k obalt.
Czerwony kolor burak zawdziecza antocyjanowi, dzialajcego leczniczo na nowotwory zlosliwe.
Burak słuzy rowniez do detoksykacji i zwalczania infekcji . W celu wzmocnienia organizmu warto po niego siegnac.
Dzisiaj przygotowalam smaczna zupe, ktorej przepis jest banalnie prosty jak sama surowa dieta 😉
Skladniki:
2 szklanki wody o temperaturze pokojowej
2 srednie buraki (obrane)
1 duzy pomidor, polowka avocado
1 plasterek cebuli czerwonej (malej), mozna uzyc czosnku
zielona pietruszka (garsc)
orzeszki piniowe, dodane na samym koncu, do kubka dodalam 2 duze lyzki orzeszkow piniowych
Przyprawiac mozna do woli wedle gustu.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Wszystkie skladniki umieszczamy w blenderze, (oprocz orzeszkow piniowych).
Blendujemy okolo 3 minut.
Kiedy korzystacie z cieplej wody, wystarczy blendowac minute.
Zupa idealna na upaly, nie zapominajcie, ze nic tak nie dodaje energii jak zywe pozywienie 😉
Na zdrowie!
Tagi: buraki , rawsoup , smaczna zupa , surowe zupy , witarianizm , zdrowa witarianska zupa , zupa z burakow
Ja jem tylko na surowo. Według mnie są bardzo smaczne, tylko muszą być dosyć świeże. Starsze rzeczywiście są mniej smaczne. Miłej nocy i jeszcze lepszej niedzieli 🙂
Doskonale smakuja z kijami selera, pietruszka i jablkiem- Mniam 🙂
Uwielbiam gęste zupy z buraka. Na śniadanie wypiłam zielono – krwisty koktajl, z pęczkiem natki pietruszki, marchewka i burakiem. Wspaniałej radosnej niedzieli życzę 🙂
mnie buraki wyciąnęły z anemii… są cudowne, choć do saku należy się przyzwyczaić zwłaszcza po wersji gotowanej 🙂
Buraki pomogly rowniez mojej kuzynce, ktora miala anemie, wiec wiem jaka drzemie w nich moc 🙂 Nie odmawialam sobie ich w trakcie ciazy, ciesze sie, ze moj Sunny je lubi. Chipsy z dehydratora sa przepyszne! 🙂
Można oswoić buraka PRZEPYSZNĄ i PROSTĄ surówką!
*starty burak
* starty kiszony ogórek
* posiekany szczypiorek
*ulubiona zielenina (koper, pietruszka, majeranek…)
Tylko zmieszać składniki proszę 🙂
I ewentualnie dodać np. oliwy extra virgin, oleju lnianego.
Proporcje dobieram różnie 🙂
Jest taaaka (!) w smaku, że nawet osoby spożywające tradycyjnie potrafią ją sobie wyrywać 😉
Smacznego!
Mogę podać przepis na również odczarowujący smak buraka- sok- o ile będą chętni.
Miłego jutra!!
Dziekuje! Wszystkim nam tutaj na pewno przyda sie przepis, nie tylko brzmi smakowicie, ale musi byc pyszny 🙂
Jutro wrzucę liście młodego buraka do gazpacho. W zeszłym roku był tego debiut i wyszło tak, że powtarzam 🙂
Dziękuję za inspirację!
Liscie buraka sa bardzo wartosciowe, niestety mojego buraka kupilam bez lisci, ale zawsze z nich korzystam.
Smacznego 🙂
Po prostu mega przygotowałam jako chłodnik – niebo w gębie gratuluje i czekam na następne przepisy 🙂
Aniu tak, chlodnik to idealna sprawa zwlaszcza w upaly 🙂
Pani Asiu, dziś lub jutro zupka wyląduje u mnie. 🙂 Zapowiada się smakowicie. Pozdrawiam.
Wspaniale, zycze smacznego 🙂
Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Dziekuje, jest rowniez smaczna. Pozdrawiam serdecznie 🙂