Po 3 miesiacach nadszedl wyczekany moment.
Otworzylam wielki sloj kapusty kiszonej.
Nie musze Wam mowic, ze od 20 lat nigdzie nie potrafilam dostac tak dobrej, ktora robila moja mama i babcia.
No nic jak zwykle wszystko w moich rekach, wiec jesli mam ochote na cos smacznego, sama sobie przygotowuje.
Bylabym niesprawiedliwa gdybym pominela Matthew i Sunny. Oni zawsze pomagaja w przygotowaniu.
Zuzanny nie wspominam, bo nastolatce nie w glowie szatkowanie kapusty – co najwyzej moze ja zjesc 😉
Zuzia lubi robic inne smakolyki.
Odkad jestem surojadkiem, coraz rzadziej ciagnie mnie do kiszonek. Teraz traktuje je jako dodatek, zjadam malo gdyz po wiekszej ilosci boli mnie zoladek, ale musza jeszcze byc, garsc na talerz z natka pietruszki i jestem w siodmym niebie.
Pamietajcie aby kapuste kiszona bardzo dobrze gryzc!
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Wyjasnijmy sobie jedno- kwaszona kapusta a kiszona to wielka roznica, wiec jesli chcecie dobra kapuste przeczytajcie na opakowaniu w sklepie za co placicie.
Kapusta kiszona to cenne zrodlo blonnika pokarmowego, witamin i mineralow i witamin. Kiszenie kapusty przebiega w sposob naturalny – po poszatkowaniu kapusty, dodaniu soli i przypraw, przez okolo minimum 4 tygodnie trwa proces fermentacji mlekowej.
Kapusta kwaszona , ktorej nie brakuje w marketach, nie jest poddawana fermentacji.
Do takiej kapusty dodaje sie ocet, cukier, sol, konserwanty i przyprawy.
Kiszona kapusta ma tak korzystna flore bakteryjna, ze wplywa stymulujaco na system odpornosciowy organizmu.
Roznica jest wielka.
………………………………………………………………………………………………………………….
Skladniki:
biala kapusta (uzylam duzej glowki)
sol morska, uzywam tylko soli francuskiej – ok. 1 plaskiej lyzeczki na kg kapusty.
Sol wsypuje nie tylko do srodka, posypuja nia kapuste zewnatrz.
liscie laurowe 4 sztuki
ziele angielskie (1 lyzeczka )
pieprz czarny (1 lyzeczka)
czosnek ( 5 zabkow)
Oczywiscie do kapusty mozna dodac marchew i innye warzywa. Tym razem nie dodawalam niczego.
Przygotowanie:
Kapuste posiekalam drobno i ugniotlam z sola, az do wytworzenia sie soku.Najwazniejsze jest dokladne ubijanie kolejnych warstw kapusty w sloikach , tak aby nie pozostawalo w nich powietrze.
Wymieszalam z przyprawami i ugniotlam w glinianym garnku. Calosc wlozylam do sloja i schowalam do ciemnej szafki z dala od slonca.
Po otwarciu kapuste trzymamy w szczelnie zamknietym sloju w lodowce.
Na zdrowie 🙂
Tagi: chooselife , joanna balaklejewska , kapusta kiszona , surowa dieta , witarianizm
U mnie pekińska czeka na poszatkowanie 😉
Prócz walorów samej kapusty kiszonej również SOK ma w sobie cenne składniki. Probiotyczne bakterie Lactobacillus przydają się profilaktycznie i Tym, którzy są w trakcie lub po kuracji (?) antybiotykiem.
Wiele witamin oraz minerałów. Mało kalorii..
A jaka świetna jest z młodej kapusty!
Zachęcam bardzo do sokowania czereśni. Można dodać ciut pomarańczy. (Uwaga tylko, by wybrać pestki bardzo starannie przed rozpoczęciem sokowyciskania!!)
W takim razie na zdrowie Joasiu. Tak, sok z kapusty ma wiele walorow. Pamietam, ze jako dziecko uwielbialam go pic.
Czeresnie ostatnio sokowalam, jednak nie z pomaranczami. Dziekuje za inspiracje i pieknie pozdrawiam 🙂
Wygląda smakowicie! Uwielbiam Pani przepisy – proste, niedrogie, a przede wszystkim bardzo smaczne 🙂 Serdecznie pozdrawiam.
Dziekuje 🙂
Narobiłaś mi chęci na kiszoną kapustę i pierwszy raz w życiu muszę ją zrobić, kupić dobrą i niekwaszoną w sklepie graniczy z cudem. Czy do surowej jeszcze kapusty można dodać kminku czy po?