foodbook witarianski 7 dni, moze skusisz sie i Ty ;)

Kochani dzisiaj przedstawiam Wam  jadlospis z  calego zeszlego tygodnia. Przypominam, ze informacje  tutaj zawarte sa tylko z kilku dni. Potrawy sa bardzo roznorodne, wszystko zalezy rowniez od tego gdzie przebywamy.

Nie zamiescilam tutaj dziesiatek potraw, ziol, owocow, warzyw, nie jest mozliwe  zjesc wszystko w ciagu kilku dni.

Nie zamiescilam rowniez zdjec do kazdej potrawy, byloby niemozliwoscia caly tydzien robic zdjecia :)

Staramy sie jadac lokalnie, wiekszosc ziol i roslin jest naszych, ich sadzenie  dla nas jest taka sama czynnoscia jak picie wody, przebywanie na sloncu i  dbanie o mile relacje z rodzina i z otoczeniem :)

Kiedy przychodzi do jedzenia surowych pokarmow roslinnych, kazdy chce wiedziec, co to jest i co mozna spozywac. Wiekszosc ludzi mysli, ze to ograniczanie sie, rezygnowanie z wielu potraw, ale, to blad!

Jemy wszystko, tylko w wersji nieprzetworzonej.  Czesto o tym wspominam, bo byc moze jestes nowym czytelnikiem.

To takie proste! :)

Przedstawiam Wam glowne grupy spozywcze z surowego weganskiego stylu zycia:

1. Zielone liscie to jedna z podstawowych grup zywnosci w surowej diecie. Zielone liscie powinnismy przemycac w szejkach, robic z nich soki, lub zwyczajnie zuc ( to ostatnie polecam najbardziej)!Zielona salata, liscie rzodkiewki, salata rzymska, jarmuz, szpinak, bocwina, bazylia, pietruszka, rukola, rzezucha, bazylia, kazdego dnia odkrywajcie nowe liscie jadalne.

2. Owoce i warzywa: to kolejne pozywienie, dla niektorych numer 1. Surowe warzywa i owoce, ktore jemy w calosci, robimy z nich desery, koktajle, soki. Z warzyw mozna robic „spaghetti”, rollsy, kanapki, doslownie wszystko. Oczywiscie najlepiej smakuja w swojej czystej postaci i tak nalezy je spozywac jak najczesciej. Istnieje tak wiele owocow i warzyw, takich jak jablka, pomarancze, marchew, brzoskwinie, truskawki, papryka, ananas, mango, avocado, kokosy, ogorek, cukinia, seler, buraki, banany, oliwki i oczywiscie setki innych.

3. Dzika roslinnosc

Polecam ksiazke http://www.luczaj.com/jadalne.htm. Dzika roslinnosc powinna na zawsze zagoscic w Twoim menu.

4. Kielki: sa motorem napedowym odzywiania, sa naladowane  przeciwutleniaczami i pelne bialka, chlorofilu, witamin, mineralow i aminokwasow. Mozna samemu sadzic, wazne aby najpierw je przeplukac wtedy ladniej rosna. Mozna kupic kielkownice, ulatwia ona ich wzrost. Bardzo lubimy kielki lucerny, slonecznika, brokuly, fasoli mung, grochu, soczewicy, quinoa i ciecierzycy. Nie kazdy je toleruje w duzej ilosci, my spozywamy niewiele, jednak sa obecne w naszej diecie.

4. Ziarna: Mozna spozywac  na surowej diecie weganskiej, warunek –  trzeba moczyc je nawet kilka dni i przeplukiwac.  Kiedy moczymy ziarno i ono kielkuje zwieksza swoja wartosc odzywcza.

5. Orzechy i nasiona: moga byc spozywane w ich naturalnej postaci  jednak bardzo wazne jest moczenie.  Niektore z najbardziej popularnych orzechy i nasiona to  migdaly, orzechy nerkowca, orzechy wloskie, orzechy makadamia, pestki dyni, nasiona slonecznika, nasiona konopi, nasiona lnu, nasiona chia, nasiona sezamu. Nasiona i orzechy wykorzystujemy do deserow, warto nimi posypywac salatki, lub jesc osobno. Lista uzywania nasion jest dluga, niektorzy dodaja do deserow, jednak z tym bylabym ostrozna, jesli juz to niewiele.

6. Oleje: Wykorzystujemy do   w salatek, deserow, dipow itp.  Niektore z najlepszych olejow to  olej kokosowy, olej z nasion lnu, olej z nasion konopi, olej z orzechow wloskich i olej z awokado- oczywiscie jest ich o wiele wiecej to tylko przyklady.

7. Sfermentowana  zywnosc jest jedna z grup, do ktorych nalezy  kapusta, inne warzywa,  kokos,  kefir i Kombucha.

8. Warzywa morskie  nori, algi i i mnostwo innych, na ktore warto zwrocic uwage, kupowac eco, najlepiej z miejsc, ktore sa jak najmniej zanieczyszczone.

Spozywamy ich bardzo niewiele

Na slodziki trzeba uwazac gdyz sa czesto przetwarzane. Surowy weganski styl odzywiania ma duzo smakow, slodkiego nie brakuje, wiec dobrze by bylo zapomniec o bialej stevii w proszku, ktora proponuja sklepy ze zdrowa zywnoscia. Uzywam stevii, ale tylko jej zielonych listkow.

Teraz juz wiesz czym wypelnic swoja spizarnie :)

7 Dni z zycia surojadka

Czesto powtarzam, ze towarzysze moim dzieciom w posilku, pomimo, iz  nie jestem glodna do godziny 14, trudno jednak aby moj malec jadl sam,  Sunny lubi kiedy rodzice mu towarzysza i to jest normalne.

Ja

PONIEDZIALEK

Sniadanie – sok. Swieze winogrona 200 gram, 5 garsci mrozonych jezyn, 2 duze mango
3 garscie salaty
Przekaska - 2 orzechy brazylijskie, 6 swiezych daktyli, garsc kielkow slonecznika
Obiad - Talerz zupy. 4 duze starte marchewki, zmiksowana dynia (szklanka obranej dyni)
1 duze avocado, 2 szklanki wody, cm imbiru, szczypta pieprzu i soli morskiej.
Podwieczorek – 1 zolty melon
Kolacja – salatka. Pol salaty lodowej, 4 duze pomidory, 1 duza papryka, 5 rzodkiewek z liscmi, garsc zielonej pietruszki, 3 garscie orzeszkow piniowych.
WTOREK
sniadanie – Pol duzego arbuza maly peczek zielonej pietruszki.
Przekaska – 100 gr. swiezych jagod 100 gr. malin.
Obiad - spaghetti z cukini,1 duza cukinia, 1/2 awokado, pomidor, sok z polowy cytryny, garsc szczypiorku, 2 lyzki sezamu, pieprz, sol morska, niewiele.
Szczypiorek zjadam bardzo sporadycznie, kojarzy mi sie z dziecinstem, wiec mam do niego slabosc)
Podwieczorek Pol duzego arbuza. kilka mrozonych jezyn
Kolacja Pol szklanki migdalow (namoczonych 2 dni).
SRODA
Sniadanie - gesty szejk( deser) garsc pokrzyw, 2 liscie jarmuzu, 5 gruszek, 2 jablka, 2 kiwi, pomarancza, jagody (50 gr. ), owoce lesne, daktyle 5 sztuk,  kokos- wiorki.
Przekaska - filizanka aromatycznej surowej czekolady z mlekiem kokosowym
Obiad- Pol duzego melona, 1 soczyste mango, 50 gr truskawek z szypulka
Podwieczorek - kefir  kokosowy 200 mll
Kolacja – Salatka. 2 liscie jarmuzu,  6 garsci salaty roszponki,  4  garsci kielkow hemp, 3 garscie kielkow slonecznika,  2 mniszki, 5 duzych pomidorow, lyzka oliwy z oliwek, 2 marchewki  (starte)
CZWARTEK
Sniadanie - Smoothie. Chlorella (1 lyzka), 5 bananow, 2 duze plastry ananasa, 3 duze liscie jarmuzu, 100 gr jagod, 2 mango, 2 szklanki niegazowanej wody
Przekaska - 4 pomarancze, pol lyzeczki startego cynamonu, garsc bazylii
Obiad - Salatka. Czerwona papryka, polowa malego kalafiora, (rozdrobniona na malutkie kawalki) 1 duze avocado, 3 male glowki brokula, 10 koktajlowych pomidorkow, zielone oliwki 6 sztuk, pieprz
Podwieczorek - 3 duze zielone ogorki, garsc kielkow soczewicy
Kolacja – 3 jablka, natka zielonej pietruszki, kilka listkow miety, podjadam truskawki i maliny
PIATEK
Sniadanie- 200 mll mleka z migdalow
2 lyzeczki carobu
Przekaska - 4 jablka
Obiad - spaghetti z cukini
Przepis podobny jak we wtorek zamiast szczypiorku dodalam garsc orzeszkow piniowych
Podwieczorek – 5 surowych krakersow z zielonym ogorkiem i rzodkiewka
Kolacja – 3 surowe krakersy
3 garscie szpinaku, roszponka 2 garsci,  3 marchewki
SOBOTA
W sobote i niedziele jadlam arbuzy i pilam z nich sok.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

SUNNY

PONIEDZIALEK
Sniadanie - Sok. Swieze winogrona 150 gram, 4 garsci mrozonych jezyn, 1 duze mango
3 garscie salaty
Przekaska 4 duze pomarancze, kielki hemp 2 garscie, garsc truskawek i maliny
Obiad
Talerz zupy.
3 duze starte marchewki, zmiksowana dynia (pol szklanki obranej dyni)
1 srednie  avocado, 2 szklanki wody, szczypta soli morskiej, garsc kielkow slonecznika

Podwieczorek – Polowa zoltego melona, 50 gram truskawek
Kolacja - namoczona kasza gryczana 150 gr. Sunny lub jesc bez przypraw.
Salatka.  2 duze pomidory, pol duzej papryki, 4 rzodkiewki z liscmi, garsc zielonej pietruszki, 2 garscie orzeszkow piniowych
WTOREK

Śniadanie
- Pol duzego arbuza, 3 zielone kije selera
Przekaska – 50 gr. swiezych jagod 50 gram malin, 2 jablka, 3 swieze daktyle
Obiad - spaghetti – pol cukini, 2 marchewki,  1/2 awokado, sos z 2 pomidorow, sok z polowy cytryny, niewiele szczypiorku,  2 lyzki sezamu, sol morska, niewiele.
Podwieczorek- 2 lody bananowo cytrynowe, 6 swiezych daktyli,
Kolacja – Pol szklanki namoczonych migdalow ( namoczonych 2 dni).
Sunny podjada salate roszponke zjada okolo 3 duzych garsci
SRODA
Sniadanie - gesty szejk,  deser garsc pokrzyw, 1 lisc jarmuzu, 5 gruszek, 2 jablka, 2 kiwi, pomarancza, jagody (50 gr. ), owoce lesne, daktyle 5 sztuk,  kokos- wiorki
Przekaska – 3 duze banany, listki bazylii – 4
Obiad – 4 soczyste mango, 50 gr truskawek z szypulka, 1 jablko
Podwieczorek – 2 mlode kokosy i woda kokosowa, 100 gr jagod
kolacja kasza 150 gram i salatka. ( 2 garsci kielkow hemp, 3 garscie kielkow slonecznika,  1 mniszek, 1 pomidor, lyzka oliwy z oliwek, 1 marchewka)
Zjada jeszcze 2 jablka przed snem kiedy czytamy
CZWARTEK
Sniadanie – Smoothie. Chlorella (1 lyzka), 4 banany, 1 duzy plaster ananasa, 3 duze liscie jarmuzu, 100 gr jagod, 1 mango, 2 szklanki niegazowanej wody
Przekaska - 3 pomarancze, szczypta cynamonu,  3 listki bazylii, 2 duze kije selera naciowego
Obiad - Salatka. Czerwona papryka, polowa malego kalafiora, 1 duze avocado, 15 koktajlowych pomidorkow, zielone oliwki 20 sztuk.
Podwieczorek - 3 duze zielone ogorki, 3 garscie kielkow soczewicy. Sunny zjada rowniez pol papji
Kolacja – 3 jablka z cynamonem, duzy banan, natka zielonej pietruszki, 2 listki miety
PIATEK
Sniadanie 200 mll mleka z migdalow
2 lyzeczki carobu
Przekaska – 7 mandarynek, 50 gr truskawek
Obiad- spaghetti z cukini
Przepis podobny jak we wtorek zamiast szczypiorku dodalam garsc orzeszkow piniowych
Podwieczorek - 2 surowe krakersy z zielonym ogorkiem,  rzodkiewka z listkami, maslem z dyni, garsc szpinaku
Kolacja - 3 surowe krakersy z maslem z dynii, garsc kielkow hemp, rzodkiewki, kilka lisci salaty rzymskiej i 3 duze pomidory
SOBOTA
Sniadanie - duzy zolty melon,
Przekaska - lody waniliowe 2 sztuki, 4 czekoladki, maliny 100 gr.
Obiad - pizza witarianska
Podwieczorek – 6 jablek pokrojonych w slupki, 1 marchewka
Kolacja – kasza 150 gr,  garsc salaty rukoli, 5 srednich pomidorow, 3 garscie szpinaki. Oliwa z oliwek 1 lyzka, kilka kropli cytryny.
NIEDZIELA
Sniadanie- mleko hemp 200 mll, 50 gr malin, 50 gram jezyn
Przekaska - szejk 2 banany, 2 mango, 2 plastry ananasa, garsc mrozonych jezyn, lyzeczka chlorelli, mniszek
Obiad- rollsy witarianskie 5 sztuk
Podwieczorek – 5 pomaranczy, 4 kije selera, lyzka nasion chia
Kolacja – surowa lazania
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
ZUZIA
PONIEDZIALEK
Sniadanie -  Szejk – 4 banany, 1 mango, 2 plastry ananasa, lyzeczka chlorelli
Do szkoly – woda 500 mll, 5 jablek, 10 swiezych daktylii, 100 gram namoczonych migdalow, surowy batonik
Obiad
Talerz zupy.
4 duze starte marchewki, zmiksowana dynia(pol szklanki obranej dyni)
1 srednie  avocado, 2 szklanki wody, szczypta soli morskiej, garsc kielkow slonecznika

Podwieczorek – Polowa arbuza, 50 gram malin
Kolacja – namoczona kasza gryczana 200 gram.
Salatka.  3 duze pomidory, pol duzej papryki, 3 rzodkiewki z liscmi, garsc zielonej pietruszki, lyzka sezamu.
WTOREK

Sniadanie – Pol duzego arbuza,
Do szkoly- woda 500 mll 10 swiezych daktyli, 3 gruszki, 3 jablka, pestki dynii 50 gr.
Obiad - spaghetti – 2 cukinie, 2 marchewki,  pol awokado, sos z 2 pomidorow, sok z polowy cytryny, niewiele szczypiorku,  2 lyzki sezamu, sol morska-  niewiele.
Podwieczorek –  czekoladki surowe 4 sztuki,  filizanka mleka migdalowego z karobem
Kolacja – Miseczka salaty roszponki, 3 duze pomidory, 1 srednia papryka pokrojona w slupki
4 duze pieczarki wypelnione avocado, marchewka i pietruszka, kielkami hemp.
SRODA

Sniadanie – gesty szejk  garsc pokrzyw, 2 liscie jarmuzu, 4 gruszki, 2 jablka, 2 kiwi, pomarancza, jagody (50 gr. ), owoce lesne,daktyle 4 sztuki, lyzka spiruliny
Do szkoly- woda z kokosa 150 mll, woda 200 mll, kilogram slodkich nektraynek
Obiad - mlody kokos, 4 soczyste mango, 50 gr truskawek z szypulka, 200 gr jagod
Podwieczorek – 2 mlode kokosy i woda kokosowa, 100 gr jagod
Kolacja – kasza 200 gram i salatka. ( 4 garsci kielkow hemp, 3 garscie kielkow slonecznika,  1 mniszek, 2 pomidory, lyzka oliwy z oliwek, 1 mala pietruszka )
Czwartek
Sniadanie -  Sok – 5 jablek, 5 kijow  selera, 5 marchewek, pol buraka
Do szkoly - 500 mll wody,  5 surowym malych czekoladek, 5 jablek, winogrona ciemne 100 gr.
Obiad - Salatka. Czerwona papryka, polowa malego kalafiora, pol avocado, 10 koktajlowych pomidorkow, zielone oliwki 20 sztuk.
Podwieczorek – 4 duze zielone ogorki, 3 garscie kielkow soczewicy.
Kolacja – 3 jablka z cynamonem, 2 banany, natka zielonej pietruszki, 2 listki miety, cala miseczka roszponki
PIATEK
Sniadanie 200 mll mleka z migdalow
2 lyzeczki surowego kakao
Do szkoly- 200 gr winogron, 3 jablka, 10 swiezych daktylii
Obiad - spaghetti z cukini
Przepis podobny jak we wtorek zamiast szczypiorku dodalam garsc orzeszkow piniowych
Podwieczorek – 3 surowe krakersy z zielonym ogorkiem, 1 pomidor  rzodkiewka z listkami, maslem z dyni.
Kolacja – mala  papaya, 100 gr jagod, salata roszponka 3 garscie
SOBOTA
Dosc pozne
Sniadanie:
lody z avocado i carobu
Uzylam 3 avocado, 100 mll syropu klonowego, 150 mll mleka kokosowego (mozna uzyc innego), 7 listkow stevi. Calosc zmiksowana, wkladam do lodowki na 2-3 godziny. Gotowe Voilà
Przekaska - 3 pomarancze, garsc swiezego szpinaku, garsc stokrotek, 2 kiwi,  50 gr truskawek, 50 gr mrozonych owocow
Obiad – pizza witarianska
Podwieczorek salatka z  3 pomaranczy, 2 kiwi, 50 gr mrozonych owocow, garsc stokrotek, 3 garscie szpinaku, 50 gr truskawek
Kolacja – kasza 200 gr,  garsc salaty rukoli, 3 srednie pomidory,  Oliwa z oliwek 1 lyzka, kilka kropli cytryny.
NIEDZIELA
Sniadanie mleko hemp 200 mll, 50 gr malin, 50 gram jezyn
Przekaska - Szejk pol papayi banany, 2 mango, 2 plastry ananasa, garsc mrozonych jezyn, lyzeczka chlorelli,  mniszek,
Obiad - rollsy witarianskie 8 sztuk
Podwieczorek – budyn z nasion chia
Kolacja – surowa lazania
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
MATTHEW
Poniedzialek
Sniadanie- Sok 2 garsci pokrzyw, 7 jablek, kije zielonego selera 7 sztuk
Przekaska - 2 garsci kielkow hemp, orzechy brazylijskie 2, 200 gram swiezych jagod
Obiad - Talerz zupy. 3 duze starte marchewki, zmiksowana dynia (szklanka obranej dyni)
1 duze avocado, 2 szklanki wody, cm imbiru, szczypta pieprzu i soli morskiej.
kolacja- 1 duza papaya, natka pìetruszki
Kolacja – salatka.  Salata lodowej (mala), 4duze pomidory, 1 duza papryka, 5 rzodkiewek z liscmi, garsc zielonej pietruszki, 2 garscie orzeszkow piniowych
WTOREK
Sniadanie - Pol duzego arbuza, 100 gram malin
Przekaska- 2 mlode kokosy i woda kokosowa
Obiad - spaghetti z cukini,1 duza cukinia, 1/2 awokado, pomidor, sok z polowy cytryny, garsc szczypiorku, algi, 2 lyzki sezamu, pieprz, sol morska, niewiele.
Podwieczorek – sok z zielonej trawy okolo 150 mll,  5 jablek
Kolacja Pol szklanki migdalow
SRODA
Sniadanie – gesty szejk( deser) garsc pokrzyw, 4 liscie jarmuzu, 5 gruszek, 2 jablka, 2 kiwi, pomarancza, jagody (50 gr. ), owoce lesne, daktyle 6 sztuk,  kokos- wiorki
Przekaska - filizanka aromatycznej surowej czekolady z mlekiem kokosowym
Obiad - Pol duzego melona, 1 soczyste mango, 50 gr truskawek z szypulka
Podwieczorek -kefir kokosowy 200 mll
Kolacja – salatka. 3 liscie jarmuzu, 2 garsci kielkow hemp, 4 garscie kielkow slonecznika,  2 mniszki, 5 duzych pomidorow, lyzka oliwy z oliwek, 4 marchewki
Czwartek
Sniadanie – Smoothie. Chlorella (1 lyzka), 5 bananow, 3 duze plastry ananasa, 4 duze liscie jarmuzu, 100 gr jagod, 3 mango, 2 szklanki niegazowanej wody, lyzeczka suszonych roslin z biotyny.
Przekaska- 5 pomaranczy, pol lyzeczki startego cynamonu, garsc bazylii, kilka listkow miety
Obiad - Salatka. Czerwona papryka, polowa malego kalafiora, 1 duze avocado, 4 male glowki brokula, 10 koktajlowych pomidorkow, zielone oliwki 6 sztuk, algi,  pieprz
Podwieczorek - lody sorbet z 4 mango i cytryny.
Kolacja – 4 jablka, natka zielonej pietruszki, pestki dyni 50 gr
PIATEK
Sniadanie - 200 mll mleka z migdalow
3 lyzeczki carobu, pol lyzeczki cynamonu
Przekaska - 4 gruszki, 1 cherimoya
Obiad - spaghetti z cukini
Przepis podobny jak we wtorek zamiast szczypiorku dodalam garsc orzeszkow piniowych
Podwieczorek –  sredni arbuz
Kolacja – 4 surowe krakersy
garsc szpinaku, 3 marchewki, kielki slonecznika, czerwona papryka, 4 pomidory
SOBOTA
Sniadanie – Szejk 2 mniszki, 5 jablek, 6 kiji selera, garsc szpinaku, lyzka chlorelli, pol papaji, 1 banan
Przekaska - orzeszki piniowe 50 gr
Obiad - Pol melona, 100 gr malin, salata rukola 5 garsci
Podwieczorek – czekoladki surowe 5 sztuk
Kolacja - avocado, 8 pomidorow
NIEDZIELA- arbuz i sok z arbuza

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Na spacer czesto zabieramy warzywa, owoce, kiedy odwiedzaja nas znajomi przygotowujemy smaczne soki i oczywiscie czestujemy ich owocami i roznymi deserami :)

Zapomnialam wspomniec o podjadaniu oleju kokosowego i masla hemp.

Prawda, ze to wszystko latwe?

Pamietajcie rowniez, ze

Umiech i dobry sen to kolejne najlepsze lakarstwa na wszystko.

U nas tak pieknie, za oknem wiec grzech siedziec w domu. Pieknego weekendu Wam zycze i usmiech przesylam :)

Tagi: chooselife , co jedza witarianie , jesc zdrowo i nie chorowac , , , , , witarianski foodbook , Witarianskie dziecko

Komentarze: 15

  1. catherinet 29 kwietnia 2016 at 17:16 Reply

    Wasze posiłki wyglądają bajkowo, a jednocześnie – masz rację – tak prosto :-) Gratulacje, to naprawdę wspaniałe menu !

    • Joanna Balaklejewska 30 kwietnia 2016 at 12:15 Reply

      Dziekuje catherinet- Witarianskie posilki naprawde nie sa trudne do prezygotowania :)

  2. Ania Salomea 29 kwietnia 2016 at 20:03 Reply

    Asiu!! Ileż pracy! Cudowny wpis!! Podziwiam Twoją wytrwałość w zapisywaniu tego wszystkiego :-) Pozdrawiam Was :* <3

    • Joanna Balaklejewska 30 kwietnia 2016 at 12:16 Reply

      Aniu dziekuje slicznie. Przesylam mnostwo usciskow :* <3

  3. joanna 30 kwietnia 2016 at 19:11 Reply

    Kolorowa, wyczerpująca temat lekcja :)
    Czas na lody cytrynowo- bananowe- chcę wypróbować jak najprędzej :)
    Kaszę gryczaną lubię pochrupać, gdy szykuję ją do mych dań- ciężko się oprzeć, bardzo mi smakuje :)

    Dziś też odwiedziliśmy fajne miejsce. Można zamówić świeżo wyciskane soki, smoothie.. Ja wybrałam prosty sok- same pomidory. Rodzina- bardziej różnorodnie. Był szejk- malina, truskawka, jabłko, miód. Kolejny- jabłko, marchew, banan, pietruszka. I smoothie- jogurt naturalny, truskawka, miód. Wszystkim smakowało. A do domu zabrali jeszcze sok marchewkowy. :)

    Pozdrawiam serdecznie- u nas chłodnawo tam gdzie mniej słonecznie.
    Udanego wypoczynku w weekend!

    • Joanna Balaklejewska 1 maja 2016 at 10:17 Reply

      Lody cytrynowo bananowe sa bardzo smaczne, ja dodaje cytryne ze skorka, ale cytryna musi byc organiczna, koniecznie zamrozona ;)

      Pysznie i kolorowo u Ciebie joasiu, jak zwykle.

      Przyjemnego majowego odpoczynku :)

  4. Marta 1 maja 2016 at 06:04 Reply

    No dobrze Asiu zmotywowalas mnie i Pani joanna rowniez zawsze tak duzo pisze o surowej diecie. Szczerze to czasami mi sie nie chce i ide na latwizne, kupie jakies gotowe danie i tyle, ale to nie droga do zdrowia. Mam blizniakow- wojownikow 6 letnich, chodze do pracy i wciaz jestem zmeczona. Wchodze sobie Joasiu na Twojego bloga i dostaje zawsze kopniaka, bo przeciez Ty tez jestes mama, pracujesz, a chce Ci sie :) Koniec narzekania, majowka w pelni, na grilla zabieramy owoce i warzywa :) Pozdrawiam wszystkich<3

  5. Marcysia 2 maja 2016 at 15:12 Reply

    Piekny, kolorowy wpis. Czego mozna chciec wiecej. Kocham wasza cala rodzinke. Buziolki

  6. Basia 2 maja 2016 at 19:45 Reply

    Pani Joanno
    A ile Pani pije? Dużo się mówi, żeby pić 1,5- 2 litry wody. Pani jest na zdrowej diecie, bez przetworzonych produktów. Czy Pani organizm często woła o picie? Ile zdarza się Pani wypić wody w ciągu dnia?

    Pozdrawiam serdecznie

    • Joanna Balaklejewska 3 maja 2016 at 12:14 Reply

      Basiu nie wazne czy spozywam duzo owocow czy tez warzyw, woda jest waznym elementem w moim zyciu. Wiem, ze bywaja witarianie czy fruterianie,
      ktorzy pija bardzo malo wody, jesli im tak dobrze to ok. Nie przesadzam z jej iloscia oczywiscie. Jednak 1,5-2 litrow wypijam na pewno plus woda, ktora znajduje sie w owocowach i warzywach.
      Mysle, ze nie dostarczam sobie wiecej jak 2-3 l plynow kazdego dnia :)

      Pozdrawiam slicznie.

  7. Sabina Ka 8 maja 2016 at 08:53 Reply

    CUDOWNE ZDJĘCIA DZIECI, Twoje. Żywa inspiracja :)

  8. Maja 15 maja 2016 at 12:41 Reply

    Bardzo podoba mi sie ten foodbook, ile serca w niego wlozylas Joasiu, ile zdjec.
    Dzieki Tobie i tylko Tobie przestalam jesc mieso, teraz odstawilam mleko i jestem na najlepszej drodze do witarianizmu. Dziekuje wielkie :) :) :)

  9. Kalinka 20 maja 2016 at 21:22 Reply

    Dziekuje bardzo, dzieki Wam zmieniam diete. Przestalam jesc zwierzeta Joasiu 3 lata temu oczywiscie Twoja w tym zasluga, kiedy zobaczylam Cie w Bialymstoku na wykladach wiedzialam od pierwszej chwili, ze wszystko sie zmieni. Wstyd sie przyznac, ale pierwsze przyszlo mi na mysl, ze chcialabym wygladac chociaz w polowie tak jak Ty. Schudlam w ciagu tych 3 lat, nabralam wigoru. Teraz jestem weganka zmierzam do witarianizmu, chociaz 80% :)
    Buziaki. Kali

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *