Maslo konopne, zdrowie w Twoich rekach.

 

Troszke masla konopnego?

Yumm, koniecznie przygotuj dla siebie i rodziny.

Witamina D odgrywa wazna role w naszym zyciu. Pomoga przy chorobach przewleklych, chroni przed osteoporoza, rakiem, cukrzyca, nadcisnieniem tetniczym chorobami nerek, mukowiscydoza i nadczynnoscia tarczycy.

Witamina D jest naturalnie syntetyzowana w organizmie po ekspozycji na swiatlo sloneczne. Czasami jest to dosc trudne zwlaszcza kiedy slonca brak. Czy mozna ja uzyskac z pozywienia? Oczywiscie-

100g porcja nasion konopii dziennie dostarczy prawie 4-krotnie odpowiednia ilosc witaminy D.

To doskonale pozywienie.

 Hepm, to cale zrodlo innych wartosci bardzo waznych dla naszego zdrowia, tym razem jednak skupilam szczegolna uwage na witamine D, ktora zaleca sie nam suplementowac.

Maslo konopne, ktore kazdy z nas powinien spozywac.

-2 Kubki nasion konopi moczone przez 5 dni. Zmieniamy wode kazdego dnia i przeplukujemy.
-Pol filizanki orzechow (moczone minimum 1 dzien).
-Blendujemy przez 10 minut do uzyskania konsystencji oleistej.

Hempseed-walnutbutter

Maslo trzymam w lodowce tydzien, jednak mozna do 2 miesiecy, warunek jest taki, ze trzymamy w zielonym, lub bardzo ciemnym sloju.

Na zdrowie 🙂

George Washington:

“Wytwórzcie jak najwięcej nasion konopi i siejcie je wszędzie!“

Ciekawe linki, ktore polecam http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/table/…/

http://kill-tiredness-now.com/hemp-seeds.html

 

Tagi: , , , , ,

komentarzy 13

  1. Oleander 16 kwietnia 2016 at 19:23 Reply

    Joasiu, dlaczego już nie prowadzisz kanału na YT? Tyle ciekawych filmów tam było

    • Joanna Balaklejewska 17 kwietnia 2016 at 09:53 Reply

      Na pewno powroce do filmikow, chcialabym aby byly pojawialy sie one regularnie, a nie raz na pol roku.
      Ciagle sobie to obiecywalam, a pozniej inne obowiazki braly gore.
      Na pewno powroce do prowadzenia kanalu na YT. Dziekuje Oleander <3

  2. joanna 16 kwietnia 2016 at 21:42 Reply

    Parę pytań do Ciebie Joasiu, bo masło czeka , by je zrobić przecież 🙂
    Czy ziarenka , które używasz – to nasiona konopi jadalnych? Oraz orzechy- dajesz obojętnie jakie- czy włoskie- jak na zdjęciu?
    Ja- jak wcześniej wspominałam- przeżywam swój kolejny sezon pieczarkowy 🙂 (To tak btw witaminy D3) Jestem wręcz pewna , że za moment mi minie- przy wiosenno- letnim słoneczku i codziennym paradowaniu w jego promieniach. Wówczas tej witaminy więcej dociera. Zwłaszcza, że w cieple chodzi się mniej zakrytym niż inną porą roku.
    Dobrego nastroju i pięknej niedzieli dla Nas! 🙂

    • Joanna Balaklejewska 17 kwietnia 2016 at 09:50 Reply

      Joasiu moja wszystkie nasiona sa jadalne, jedynie przez prawo zostalo to inaczej zdefiniowane 😉
      Orzechy mozesz dodac jakie lubisz, czesto dodaje wloskich, ale to nie ma znaczenia.
      Do masla mozesz dodac odrobine soli celtyckiej. To prawdziwa bomba witaminowa.

      U mnie tez mnostwo pieczarek, ostatnio wyciagnelam „nozki” i napchalam w pieczarki avocado, dodalam soli celtyckiej i pieprzu 🙂
      Niby nic, a takie pyszne haha

      Usciski przesylam, slonkiem sie dziele!

  3. joanna 16 kwietnia 2016 at 21:48 Reply

    Dokładniej zapytam- chodzi o ziarnka konopi siewnych??

  4. Marta Wojcik 17 kwietnia 2016 at 10:12 Reply

    Wmawia nam sie, ze potrzebujemy suplementy, a tutaj w pozywieniu jest wszystko! Wchodze na inne blogi o zdrowym odzywianiu, a tam reklamy suplementow, wiec co nienaturalne jest zdrowo sie odzywiac? Dziekuje Asiu.

  5. Kasia 20 kwietnia 2016 at 14:05 Reply

    Joasiu, zamoczylam ziarna, przeplukiwalam je i zmienialam codziennie wode. Na trzeci dzien, ziarna zaczely gnic i kielkowac. Dodam, ze trzymalam je w zaciemnionym miejscu w kuchni. Jaki blad popelnilam?

    • Joanna Balaklejewska 23 kwietnia 2016 at 14:10 Reply

      Kasiu wybacz, ze teraz odpisuje. Czasami trzeba nasiona dobrze przeplukac woda destylowana lub utleniona. Byc moze nasiona juz byly w jakis sposob naruszone.
      Tak moze sie zdarzyc, niestety 🙁

  6. Ania Salomea 8 maja 2016 at 17:17 Reply

    Asiu, używasz całych nasion i potem blenderujesz wraz z łupinkami?
    U nas w Polsce dostępne są konopie już łuskane – można z nich zrobić, wtedy moczymy kilka godzin, bo są bardzo miękkie. Pyszne i mega zdrowe :*

    • Joanna Balaklejewska 11 maja 2016 at 20:12 Reply

      Aniu, tak blenduje cale nasiona. Rowniez bardzo lubie konopie luskane, takie male orzeszki 😉

  7. Hanna 31 maja 2016 at 14:04 Reply

    Codziennie jem hemp łuskane, a w szafce poniewiera się paczka niełuskanego.Zupełnie nie wiedziałam co z nim zrobić?BeTeraz już wiem, będzie masełko, mam nadzieję ze się zblenduje.Joasiu a co jeszcze mogę zrobić z tym ziarnem niełuskanym?

    • Joanna Balaklejewska 3 czerwca 2016 at 09:05 Reply

      Hanno hemp wspaniale smakuje jako dodatek do salatki, mozna przygotowac rowniez mleko konopne i chrupac niczym orzechy 🙂
      Mleka konopnego uzywam do mycia buzi, doskonale nawilza skore 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *