Witam serdecznie, nisko sie klaniam w kwietniowy piekny dzien.
Zapowiada sie fantastycznie
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Wyniszczają zdrowie, są niezdrowe ze względu na sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty i tuczą.
Smakowe wody.
Każdego dnia powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi minimum 2 litrów wody. Producenci oferują nam coraz to nowsze wody mineralne. Kuszą nie tylko kolorem, ale i smakiem, gdyz przecież dzieci nie lubia wody bez smaku. Kochający rodzice wychodzą naprzeciw swoim pociechom i kupują takie wody. One wciąż ciesza się wielka popularnoscia, niestety
Wody smakowe ze sklepowych półek różnią się diametralnie od tych naturalnych, czerpanych z głębi ziemi, Nie mają nic wspólnego z woda mineralną. Zawierają sporą ilość konserwantów i słodzików. Dzięki nim zwykła woda staje się wodą smakową. Za ten smak odpowiedzialne są niezdrowe aromaty z grupy „E” oraz słodziki. Ludzie myślą , że jak w wodzie nie ma cukru to wszystko w porządku.
Co takiego skrywają wody smakowe?
Benzoesan sodu konserwant powszechnie obecny w smakowych wodach. Nie jest zalecany osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym i trawieniem. Zatrzymuje wodę w organizmie, może nasilać obrzęki. Udowodniono również, że benzoesan sodu w połączeniu z kwasem askorbinowym (witaminą C) wytwarza benzen – substancję rakotwórczą
Sorbinian potasu, jest silną substancją konserwującą, która niszczy drożdże i pleśnie naturalnie istniejące w organizmie. Zaburza procesy trawienne oraz naturalną równowagę jelitową, a także obciąża wątrobę.
Aspartam lub Acesulfam są najpopularniejszymi substancjami słodzącymi, które bardzo obciążają wątrobę. Nie są polecane dla osób na diecie. Aspartam nie jest wskazany dla osób cierpiących na fenyloketonurię. To środek, którego bezpieczeństwo wielokrotnie było kwestionowane i z którym do dzisiaj wiąże się wiele kontrowersji natury zdrowotnej. Podobnie jak inne chemiczne słodziki, powoduje zaburzanie ośrodka w mózgu, który reguluje równowagę między uczuciem głodu i sytości. Przeprowadzano również wiele badań związanych z podejrzeniami substancji słodzących o właściwości rakotwórcze. Nikt nie powinien go spozywac!
Dwutlenek węgla utrudnia trawienie. Nie powinny go spożywać osoby, które mają problemy z wątrobą, trawieniem i nadciśnieniem.
Aromaty na bazie substancji zaczynających się na „E” obciążają wątrobę.
Syrop truskawkowy zawiera dużo cukru, niezależnie od tego, czy jest pochodzenia naturalnego, czy sztucznego.
Czy cokolwiek z wymienionych powyżej substancji dalibyście dziecku?
Oczywiście, że nie. Kwiaty podlewamy wodą, wiemy, że gdy dodamy do ich wody słodzików, cukrów, barwników, to umrą
Najwyższy czas traktować z szacunkiem nasze ciała, bo maja one nam służyć jeszcze długo. Nie podazajcie za glupimi sloganami reklamowymi, trzymajcie sie od nich z daleka.
Jeśli macie ochotę na smakową wodę lub wasze dziecko dodajcie do zwyklej niegazowanej owoce lub warzywa i wlozcie wodę do lodówki na jeden dzień.
Wczoraj zrobiliśmy wodę z czereśni. Mnóstwo mrożonych owocow zalaliśmy woda niegazowaną
Moja ulubiona woda to ogórkowa. Do wody wkładam pokrojone plasterki ogórka organicznego.
Rano jest idealna! Plasterki ogórka można zjeść lub przemyć nimi ciało. Jednak nie ma nic lepszego od soku z ogórka, jest jeszcze lepszy. Wodę o smaku jabłkowym robimy podobnie jak wode ogórkową, jabłko kroimy na plasterki i wkładamy do wody, nie ma nic prostrzego! To samo z inymi owocami kroimy na plasterki aby aromat i sok przeniknal do wody. Owoce pozniej mozna uzyc, nie trzeba sie ich pozbywac
Życzę Wam bajecznego weekendu.
Plan na sobote i niedzielę?
Odpoczynek z dala od komputera.
Pakuję plecak i dzieciaki – przygodo witaj! Bedziemy chodzic po ptasich sladach, mamy zamiar zobaczyc co sie rodzi do zycia i pogawdzic z drzewami
Usciski
Wasza W.
Zrodlo Perhaps the Most Toxic „Health” Drinks of the Century
Tagi: joanna balaklejewska , niezdrowe napoje , surowa dieta , witarianizm , wody smakowe
,,Sorbinian potasu, jest silną substancją konserwującą, która niszczy drożdże i pleśnie naturalnie istniejące w organizmie.” Większość osób ma nadmiar drożdży i pleśni w organizmie, które za bardzo się rozrosły, więc może nie jest to aż tak szkodliwe.
Tak przy okazji mam jeszcze pytanie odnośnie olejów. Ostatnio coraz więcej mówi się o szkodliwości olejów roślinnych, szczególnie omega-6. Jednym z nich jest olej słonecznikowy, który zawiera znacznie więcej omega-6 w stosunku do omega-3. Zastanawiam się, jak naturalny słonecznik może być szkodliwy? Czy ma Pani jakąś wiedzę na ten temat?
Agnieszko namoczony słonecznik 2 garście nawet każdego dnia nie będzie szkodliwy. Olej to już inna sprawa, zwłaszcza kiedy nie robimy go sami. Wszystko zależy jaki producent, jak jest wytwarzany. Omega 3 przy produkcji oleju słonecznikowego szybko się psuje, oczywiście producenci się tym nie przejmują.
Więc pozostają pestki, które warto spożywać
Nie mam pojęcia jak można pić coś co kiedyś wodą było a teraz to cukier i cała reszta barwników i nawet nie chce myśleć czego jeszcze. Joasiu sposób z ogórkiem czy owockami na pewno wypróbuję to dopiero pychotka…:)) ja zalewam woda szungit albo kryształ górski lub ametyst wtedy jest oczyszczona i ma na prawdę ciekawy smak szczególnie woda szungitowa. Miłej wędrówki z duszkami natury :))
Agatko z moich obserwacji wynika, ze takie wody świetnie się sprzedają. Kolejnym problemem są energetyki, a dzieci 9 letnie z puszką energetyka za 49 centów nie wzbudzają zniesmaczenia
To ja jestem kolcem w oku, który delikatnie zwraca uwagę na to co się dzieje. Zaufaj mi przyjaciół przez to nie zyskuje. Jednak jak mam przejść obojętnie obok dzieciaka, który mając 2 lata sączy colę ze smoczka,
albo 7 latek pijący red bulla stojący obok mnie z tatą, jeśli już któreś dziecko pije wodę smakową oznacza, ze się zdrowo odżywia. Taka ” psychologia”
Ciekawy smaczek i wiele walorów zdrowotnych ma siemię lniane zalane wodą. Robię to tak, że łyżkę ziaren zalewam wieczorem litrem surowej H2O z filtra. Na drugi dzień mieszam i można popijać. Trochę więcej czasu zajmuje sporządzenie tzw. strukturowanej wody Protijewa. Sam proces jej przygotowania uwidacznia, ile brudów mamy nawet w przefiltrowanej wodzie. No i jest smaczniejsza także. Inne pyszności to woda z buraków, kapusty czy ogórków kiszonych (pozwolę sobie przypomnieć, że kiszone to co innego niż kwaszone). Albo sok z sokowyciskarki (troszeczkę) uzupełniony wodą.
Miłego wieczorku życzę i pozdrawiam z wietrznej dziś Gdyni
joanna
Dzięki Joasiu za wartościowy komentarz. U nas już piękna wiosna, mam nadzieję, ze u Was również. Serdeczności i uściski:)
Ja dziękuję za zawsze miłe słowa :))
A dla miłośników sokowania- pamiętajmy o dorzucaniu świeżych liści do wyciskarki. Np. sok z liści rzodkiewki i jabłka smakuje wybornie- na zdrowie z przyjemnością!
Za ‚chwilę’ będziemy zbierać pokrzywę majową, mniszka, babkę, kurdybanka, stokrotki i inne cuda. Dzika przyroda urozmaici nam talerze jeszcze bardziej!
A Gdynia wciąż czeka na wiosnę Na razie kwiecień- plecień :))
Pozdrawiam!!!!
Joasiu dziękuję jak zwykle za cenny komentarz. Nie powinniśmy się pozbywać liści, dużo osób je po prostu omija.
Połączenie jabłka i liści rzodkiewki to idealne połączenie.
U nas piękna, cudowna wiosna
Pozdrawiam Cię soczyście <3
Ciekawe to wszystko, podoba mi się, świetny blog !
Dziękuję Kasiu <3
Zaczęłam ostatnio się stosować do Twoich porad i naprawdę dają radę !
Bardzo mnie to cieszy Joanno <3