Kochane mamusie juz dawno obiecalam Wam ksiazke na temat surowej ciazy i jak dbac o malucha.
W jaki sposob radzic sobie w swiecie gdzie zewszad „zalewa” nas chemia.
Poki co odpowiem na kilka Waszych pytan w tym poscie gdyz bardzo czesto sie one pojawiaja. Zagladajcie rowniez na nasza grupe wsparcia .
Nie wszystkie kobiety sa tam witariankami, w wiekszosci to weganki jednak zawsze sluzace rada i sa bardzo pomocne.
” W Polsce jest bardzo mało wiedzy, książek nt.witarianizmu w ciąży i karmieniu dziecka piersią, nie wiem skąd mogę czerpać taką wiedzę, informacje, jak łączyć pokarmy, co jeść, na co zwrócić uwagę w danym okresie, czy jedząc owoce egzotyczne w Polsce nie dostarczam za duzo chemii z oprysków, czy jedzenie niesezonowo, czyli np.pomidory i sałata zimą w takim kraju jak Polska jest właściwe tym bardziej dla okresu ciąży…pytań mam tysiące i nie wiem skąd czerpać rzetelną wiedzę. Nie wiem czy suplementować witaminy, np.b12, D, będąc na witarianizmie i np.w ciąży”
Czy są jakieś wytyczne odnośnie łączenia pokarmów, aby uzbierać aminokwasy
Na zadnej innej diecie nie dostarcza sie tyle aminokwasow co na witarianizmie. Wszystkie surowe warzywa , owoce, kwiaty i liscie zawieraja aminokwasy. Traci sie je w momencie obrobki termicznej, wiec witarianin to ostatnia osoba, ktora musi sie martwic o aminokwasy. Odzywiajac sie w sposob weganski, proporcje aminokwasow w pokarmach pochodzenia czysto roslinnego mozna poprawic poprzez odpowiednie polaczenia poszczegolnych skladnikow, tak aby nadmiar aminokwasow w jednym z nich rekompensował braki w innym.
CO Z BIALKIEM Bialka stanowia budulec wszystkich tkanek naszego ciała.
Elementarne czesci skladowe bialek to aminokwasy – w ustroju człowieka jest ich 18. Poszczegolne aminokwasy lacza sie ze soba za pomoca wiazania peptydowego tworzacc białka. Funkcje bialek zaleza od rodzaju aminokwasow z jakich sa zbudowane oraz od ksztaltu, struktury i wielkosci samej cząsteczki bialka oraz laczacych sie z nia pierwiastkow i zwiazkow towarzyszacych. Wszystko co zyje ma w sobie jakies ilosci bialka, bez bialka zycie nie jest mozliwe.
Na diecie surowej jest niemozliwe aby nie dostarczyc organizmowi bialka, no chyba, ze ma sie jadlowstret jednak wtedy nazywa się to anoreksja.
Wartosc odzywcza bialka roslinnego zawartego w amarantusie wynosi 75%, w komosie ryzowej 70%, w soi 68%, w orzechach i nasionach 55-60%, w zbozach, pelnoziarnistych kaszach i platkach, ryzu i kukurydzy 37-44%, Mieszanie roslin straczkowych i zbozowych daje potrawy, w ktorych bialko ma sumaryczna wartosc odzywczą ok. 90% czyli wyzsza niz mleko, mieso czy sery. Bialko Roslinne wbrew opinii lekarzy miesozercow jest latwo strawne i przyswajalne.
Wazna dla codziennego odzywiania zawartosc aminokwasow egzogennych, niezbednych znajdziemy: fenyloalanina – w wiekszosci produktow zbozowych, warzywach i owocach; izoleucyna – w kukurydzy, ziemniakach, kaszach, ryzu, owsie leucyna – w kukurydzy, ziemniakach, kaszach, ryzu lizyna – w soi, komosie ryzowej, amarantusie (szarlat) metionina – w brukselce, brokulach, szpinaku, grochu, fasoli i soi , komosie ryzowej, amarantusie treonina - w ziarnach pszenicy, owsa, orzechach, innych ziarnach i roslinach straczkowych tryptofan – w bananach, kaszy jaglanej, soi (ma więcej tryptofanu niz mleko), amarantusie walina – w ryzu, orzeszkach ziemnych, ziarnie sezamu, migdalach i siemieniu lnianym.
Odpowiednie proporcje mozna uzyskac bez pomocy kalkulatora siegajac w ciągu dnia po rozne bialka rozmaitych roslin w odpowiednich ilosciach, dodajac do diety wiecej roslin zawierajacych wapn (sezam, mak, jagody, orzechy, peczak, kalafior, marchew, seler, pomarancze, suszone figi) i witamin z grupy B (zawieraja je rosliny straczkowe, soja, warzywa czerwone i pomaranczowe, ekstrakt z drożdży).
Czynniki, zwiekszajace wchlanianie wapnia: magnez, fosfor, witamina A, D i E
Nadmierne spozycie bialka, ktore czesto wystepuje w krajach rozwinietych, w tym rowniez w naszym kraju, w niektorych grupach zdrowych ludzi nie jest korzystne dla zdrowia i jest nieuzasadnione ekonomicznie. U doroslych nadmierne spozycie tego skladnika stanowi dodatkowe obciazenie dla pracy nerek oraz watroby.
Nadmierne spozycie bialka wiaze sie na ogol ze wzrostem konsumpcji miesa, wedlin i serow, ktore zawieraja wysoki odsetek tluszczu.
Historia bialka byla tak beznadziejnie i celowo zaciemniona przez propagande publiczna, ze zawsze jest to pierwszym pytaniem, ktore jest zadawane w sprawie diety, ktora wyklucza produkty zwierzce. Czy to nie dziwne dowiedziec sie, ze zapotrzebowanie na bialko jest niewielkie?
Prawie niemożliwe jest miec go za malo, a przypadki niedoboru bialka niemal nie istnieja w naszej kulturze. Nasze realne zapotrzebowania na bialko moga byc stwierdzone calkiem ostatecznie przez zbadanie wzglednej zawartosci bialka w mleku ludzkim. Jako niemowlaki , rosniemy szybciej niz w jakimkolwiek innym okresie naszego zycia. Nasze zapotrzebowania na bialko sa najwieksze w tamtym to okresie zycia. Jednak mleko z piersi zawiera bardzo male ilosci bialka – od 1 do 4%, w zaleznosci od wieku niemowlecia (procentowe zmiany roznia się w roznych stadiach rozwoju dziecka). To nie przypadek, ze owoce zawieraja w przyblizeniu ten sam procent bialka w ilosci od 1 do 6%.
W jaki sposób gotowana żywność przyczynia się do chorób?
Gotowanie radykalnie zmienia chemiczna strukture jedzenia. Bialka sa denaturowane, tluszcze utleniane i produkowane sa przez nie potencjalnie niebezpieczne komponenty, takie jak kwasy tluszczowe trans, wolne rodniki i inne toksyczne weglowodory. Cukry i skrobia sa stopniowo karmelizowane i komplikowane, dajac powod do kaprysnej i nadmiernej reakcji metabolizmu cukru w ciele. Niszczone sa enzymy, wiec cialo zmuszone jest uzyc jego sily i rezerw do strawienia pokarmu i usuniecia go oraz pozbycia sie nieczystosci. Mineraly powoli powracaja do ich nieorganicznego stanu popiolu, stajac sie nieuzyteczne i toksyczne dla ciala.
Witaminy są pozbawione ich wartosci, obracajac sie w toksyczne i bezuzyteczne chemiczne struktury i nie dodaja dluzej uzytecznych funkcji cialu. Trujace, wysoce aktywne wolne rodniki sa produkowane w zamian, dodajac cialu obciazenia. To tylko kilka problemow, ktore sa spowodowane gotowanym jedzeniem. Kiedy jemy posiłek z ugotowanej zywnosci, biale krwinki warunkowo musza dwoic sie i troic by usunac i zneutralizowac szkodliwe substancje. Kazda trucizna czy lek wlozony w cialo aktywizuje te samą obronna odpowiedz. Nie dzieje sie to wtedy, gdy jemy surowy posilek biologicznie wlasciwej zywnosci. Gotowane jedzenie oczywiscie nie jest trucizna, ktora natychmiast spowoduje smiertelne zejscie. Raczej jest to stopniowe i kumulatywnie obciaza rozne organy i procesy w naszych cialach zalegloscia odpadow.
Spozywanie gotowanego jedzenia powoduje, ze cialo zaczyna nasycac sie odpadami. Tkanki, ktore sa w nieustannym kontakcie z toksynami i innymi odpadami zaczynaja byc podraznione, wdaje sie zapalenie, owrzodzenie i stwardnienie.
Komorki umieraja w przyspieszonym tempie, tkanki degeneruje sie a organy traca funkcjonalnosc. Dlatego ludzie w wieku 30, 40 i 50 lat, ktorzy stosują typowa gotowana diete maja jedna czy inna chroniczna chorobe. Fakt, ze ludzie radza sobie z dekadami jedzenia gotowanej zywnosci nie znaczy, ze to nie jest szkodliwe, ale raczej zaswiadcza zdolnosc ludzkiego ciala do tolerowania narzuconego i demonstruje, ze nasze zakresy zycia moglyby trwac dluzej, jesli zylibysmy w zgodzie z naszymi biologicznymi mandatami.
Czy suplementować b12 i jakies witaminy dla kobiet w ciąży? Moj znajomy dietetyk twierdzi, ze oczyszczony z toksyn organizm człowieka, czyli taki, ktory nie robi śmierdzących kupek, sam wytwarza w jelitach wit.b12.
Wedlug mnie oczyszczony organizm nie potrzebuje zadnej suplementacji. Potwierdzaja to badania, ktore przeprowadzam regularnie. Znam wielu wegan i witarian doskonale sie odzywiajacych, ktorzy rowniez nie przyjmuja witaminy B12. Jednak ile takich organizmow w naszych czasach? Nie wolno sie oklamywac, jesli cale zycie spozywalo sie wysoko przetworzony pokarm warto siegnac po naturalne suplementy. Tym bardziej kiedy chce sie przeskoczyc od tak na witarianizm. Oczyszczanie ciala to proces wielu lat, nie jednego roku, trzech lat, ale bywa, ze siedmiu i wiecej. Nigdy zadnej kobiecie nie doradze aby nie suplementowała.
Wiem jednak co ja spozywam i co jedza moje dzieci. Nie ma od czasu do czasu chipsow, paluszkow marketowych chrupek. Od czasu do czasu nie istnieje.
Zanim jednak siegniemy po suplementy warto zrobic badania i zobaczyc co tak naprawde potrzebujemy przyjmowac. Nie wolno na wyrost kupowac produktow witaminowych. Proponuje zrobic badania dzieki ktorym bedziemy wiedziec czy mamy niedobory czy nie. Wtedy bedziemy mogli wzbogadzic nasza diete o potrzebne witaminy czy mineraly.
Jestem witarianka, nie chodze z byle glupstwem do lekarzy, jednak odpowiedzialnosc za bycie rodzicem jest ogromna. Wszystkie witaminy i mineraly sa w diecie wazne. Trzeba o nia dbac i musi byc uroizmaicona
A apropos witamin dla kobiet w ciazy, to moja inna znajoma naturoterapeuta twierdzi, ze w dzisiejszych czasach skażenie środowiska jest tak duze, ze marchewka 100 lat temu nie jest ta sama marchewka co dzisiaj pod względem ilosci witamin, minerałów, itp. Ze trzeba suplementować.
Nie tylko owoce, warzywa ale i mieso zwierzat i ryb jest bardzo skazone. Nie ma nic bardziej skazonego od miesa zwierzat i ryb. Mieso i produkty zwierzece w znacznie wiekszym stopniu sa skarzone pestycydami niz produkty roslinne. Badania odnosnie wplywu spozywania produktow miesnych, w przeciwienstwie do produktow roslinnych wyraznie pokazuja, ze mieso i jego przetwory zwikszaja ryzyko zachorowania i smierci wskutek wielu chorob chociazby takich jak choroby ukladu krazenia, rak, natomiast spozycie produktow roslinnych ryzyko to wyraznie obniza. Oprocz tego w produktach roslinnych – TYLKO- zawarty jest blonnik, ktory skraca czas pobytu zywnosci w przewodzie pokarmowym, tym samym zmniejsza czas dzialania tych wszystkich niekorzystnych zwiazkow na nasz organizm, szkodliwe substancje sa szybciej usuwane z naszego organizmu, poniewaz mieso trawi sie zdecydowanie dluzej niz produkty roslinne.
Czy cos jeszcze trzeba suplementować?
Chlorela ( tylko i wylacznie organiczna) Polecam chlorelle z tego zrodla . Warto rowniez zaopatrywac sie tutaj. Trawa pszeniczna, jeczmienna, bez problemu mozna ja posadzic wszedzie, mam zawsze w zapasie opakowania roznego rodzaju gdy np. spiesze sie i nie mam czasu zrobic soku.
Od zawsze polecam rowniez 4 greens. Magnez, Jod, omega 3, Jod, kwas foliowy, witamina B12, Witamina D3, wapn, Omega 3, Witamina D- Jej niedobor prowadzi do wielu problemow. W trakcie ciazy korzystalam ze slonca, nawet tego zimowego, wystawialam sie na jego promienie. Spozywalam surowe pieczarki „nasaczone ” sloncem.
Nie suplementowalam witamin, nawet kwasu foliowego gdyz wszystko dostarczalam sobie w wysoko witaminowych koktajlach i dobrym pozywieniu, chodzilam na dlugie spacery. Musicie jednak pamietac, ze niedobor witamin ( syntetycznych) prowadzi do wielu komplikacji, tak samo jak ich przedawkowanie.
Nigdy nie przyjmujcie na własną rękę witamin A oraz D ponieważ hiperwitaminoza jest niebezpieczna dla płodu. Powinnaś zatem skonsultować ich zażywanie z lekarzem.
Poniewaz tak jak pisałam przechodzę z weganizmu na witarianizm, dodatkowo odżywiałam sie sezonowo. Jezeli chciałabym byc witarianka, to w naszej strefie klimatycznej nie mogłabym tego zrealizować, bo zima nie rosnie u nas sałata, pomidor, itp. Jest to sprowadzane z zagranicy.
Wszedzie wspominam, ze na witarianizm przchodzilam w okresie zimowym, dalo sie!Kiedy przebywalam w Europie i nie mialam wlasnego ogrodu stawialam na rosliny, ktore moge posadzic w domu a da sie posadzic nawet na malej przestrzeni.
Rowniez mnostwo ziol pietruszka, bazylia, zerzucha, kielki, na to znajdzie sie zawsze dodatkowa polka, a jak nie- moze czas pomyslec na zrobienie przestrzeni i powyrzucac niepotrzebne rzeczy. Najlepiej jesc sezonowo, na zime kisic kapuste, ogorki, papryke, robic kiszonki. Spozywac jablka, nasiona. Warto spozywac organiczne owoce i warzywa, ale wiem, ze nie umre kiedy od czasu do czasu zjem nie eco produkty.
Nie robie z tego powodu tragedii gdyz stres bywa bardziej zabojczy od jedzenia.
Bycie witarianinem nie polega na spozywaniu nie wiadomo jakiej ilosci egzotycznych owocow. Szczerze powiedziawszy im dluzej jestem witarianka tym mniejsza odzuwam potrzebe jedzenia. To naturalny proces. Zdrowy organizm nie potrzebuje duzej ilosci jadla.
Jagody goji nie sa obowiazkowe w diecie surojada, moringa jak i inne drogie przysmaki. Fajnie je podjadac, zainwestowac od czasu do czasu, ale to nie one sa stalym elementem diety.
Jesli zalezy Wam na dobrej jakosci owocow warto aby mialy europejskie certyfikaty.
Fakt, ze moge kupic wersje eko, ale nie wierze, ze nie jest to pryskane.Podobnie jak owoce egzotyczne typu banany, pomarańcza. Głośno mówi sie, ze nawet te eko sa pryskane, ktoś nawet robił badania i wyszło, ze banany eko miały w składzie środek grzybobójczy. Zimą u nas sa tylko jabłka i gruszki, bo innych owocow nie da sie przezimować, nie zamrażając ich. I teraz pytanie- jaką postawę mają witarianie wobec tego? Jeść wszystko? Nie patrzec na to czy importowane, czy egzotyczne, ze moze miec toksyny? Cieżko mi sie przestawić z tym sposobem myślenia.
Z tymi pytaniami odsylam powyzej. Owcoce moga byc pryskane, mieso zawiera toksyny. Bananow wcale nie trzeba jesc, pomaranczy rowniez. Witamina C znajduje sie nie tylko w cytrusach, ale w polskiej pietruszce, papryce, zurawinie, kapuscie, w pomidorach, ktore warto posadzic nawet na balkonie. Mozemy nawet posadzic jadalne kwiaty i pokrzywe. Mamy cala mase cudownych rodzimych przysmakow. Jesli ktos sie boi i nie ufa certyfikatom, wtedy mozna w ciagu dnia zjesc jeden posilek gotowany, bardziej sycacy. Lepsze to niz ciagle zamartwianie sie o toksyny, ktore sa zreszta wszedzie, gdyz nawet powietrze juz nie jest takie jak kiedys.
Zdrowy organizm potrafi sie obronic o wiele lepiej niz schorowany”
Ile jeść? Kalorycznie. Jak komponować posiłki?
Tyle ile potrzebujesz, nie powinnismy sie przejadac na sile, nawet kiedy jestesmy w ciazy. Powiedzenie ” Jedz za dwoje jest bzdura” Spozywaj ile potrzebujesz. Jesli masz ochote na wiecej jedz, jesli mniej nie spozywaj duzo jedznia. Ja akurat w trakcie ciazy jadlam bardzo dużo, jednak nie z przymusu tylko dlatego, ze mialam wielki apetyt.
Na jakich produktach głównie się skupić w tym okresie? Tłuszcze, żelazo, wapń?
Na wszystkich. Jednak wsrod najwazniejszych skladnikow odzywczych, ktore znajdziesz w wiekszosci warzyw i owocow, znajduje sie witamina C niezbedna do budowy kosci i zebow Twojego dziecka, beta-karoten konieczny do budowy tkanek, potas, ktory reguluje cisnienie krwi, zapobiegający zaparciom i hemoroidom blonnik oraz kwas foliowy. Nie powinno zabraknac zieleniny, orzechow, pestek slonecznika, ktore sa bardzo wazne, pestek dyni, zielonych lisci, ktore warto dodawac do szejkow,. W Twojej spizarni nie powinno zabraknac takich produktow jak brokuly, pomidory, szparagi, zielony groszek, salata, szpinak, natka pietruszki, zielony ogorek, kabaczki, papryka, buraki, cykoria, brukselka. Owoce borowki, grejpfruty, jablka, winogrona, mango, morele, kiwi, gruszki, arbuz, ananasy, maliny, truskawki ( jemy z szypulka), mandarynki, wisnie.
Na co zwracac szczegolna uwage
Wybieraj warzywa i owoce najbardziej nasycone kolorem, najlepsze beda te ciemnozielone, czerwone, pomaranczowe i zolte. Zwroc uwage, by ich kolor nie byl wyblakly. Przykladaj do nosa, wachaj.
Warto spozywac 3 razy w tygodniu kielki fasoli mung, lucerny, rzodkiewki, soczewicy.
Jak najczesciej siegaj po zielone warzywa lisciaste, czyli salate, jarmuz, kapuste, szpinak, natke pietruszki, brukselk – zawieraja mnostwo folianow oraz witamin z grupy B, C i E.
Kiedy kupujesz produkty roslinne, sprawdz, czy nie sa zwiedniete, a jesli jesz mrozonki, wybieraj jedynie te w pełni zamarzniete, a po rozmrozeniu nie wolno ich zamrazac ponownie
Ukladaj swoja diet tak, by znalazlo się w niej jak najwicej roznych produktow ( Jesli nie stac Cie aby byc 100 % witarianka) skus sie na soczewice, czerwone ziemniaki, czarny ryz, kasze
Nie kupuj owocow kandyzowanych, ktore sa obtoczone w cukrowej masie.
Uzywaj ziol ( tych, ktore znasz) Niektore ziola dzialaja silniej niż leki! Unikaj mieszanek. Uwazaj na z en-szen, rozmaryn, tymianek, chmiel i czaber, ponieważ szkodliwie dzialaja na plod. Wystrzegaj się też moczopędnej kruszyny bo mogą powodowac odwodnienie i przekrwienie narzadow w obrebie miednicy.
Pierwsze pożywienie malucha
Mojemu synkowi podawalam mango, banan, avocado, starte jablko, sok z ciemnych winogron, z zielonej trawy w połaczeniu z sokiem z jablek lub winogron, olej kokosowy.
Czy są jakieś pokarmy, ktorych w ciąźy ewidentne nie wolno jeść na surowo.
Jest to przewaznie mieso ( tatar), ale wegan ten problem nie dotyczy, surowe zoltka jaj. Taro jest warzywem ktorego nie powinno sie spozywac na surowo, jednak do tej pory widzialam je tylko w NZ. Warto uwazac na surowe kakao, chociaz mala ilosc nie zrobi nam krzywdy. Ponadto warto zwrocic uwage na :
SOL- ( Nadmiar)
Zbyt duze spozycie soli zatrzymuj wode w organizmie, powoduje obrzeki nog, rak i twarzy.
Kolorowe napoje gazowane
Nie musze Was zapewniac, ze sa bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Z awarty w nich dwutlenek wegla moze podrazniac przewod pokarmowy. Kolorowe napoje sa sztucznie barwione i aromatyzowane. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku, a przy tym wcale nie gasza pragnienia i dostarczają za duzo cukru.
Alkohol
Porady sa skierowane do mam chcacych zostac witariankami, wiec domyslam sie, ze nie spozywacie alkoholu, jednak dla ostrzezenia. Zadnego alkoholu, nie powinno sie pic w trakcie ciazy, poniewaz mozesz zaburzyc rozwoj dziecka.
Orzeszki ziemne
Kobiety, ktore maja astme, katar sienny, wypryski lub uczulenie na orzechy nie powinny jesc arachidow ani innych produktow, ktore je zawieraja (niektore oleje, masla). Dzieki temu zmniejszy się ryzyko powstania alergii u dziecka.
Mocna kawa
Kofeina wyplukuje z organizmu cenne witaminy i mineraly, a takze powoduje skoki cisnienia. Nic tak nie pobudzi do zycia jak woda, sok czy poranne zielone smoothie. Trzeba wiedziec , ze poranna ospalosc jest w duzej mierze spowodowana dzialaniem hormonow a nie zapotrzebowaniem na kofeine.
A tak z ciekawosci- od jakiego wieku zaczęłaś podawac dziecku surową pieczarkę?
Nie zaczęlłam podawac mojemu synkowi pieczarki, sam po nia siegnal. Usmiecham sie kiedy slysze, ze grzyby sa dla nas niewskazane. W małych ilosciach sa wskazane a zjedzenie kilku surowych pieczarek kilka razy w roku nikomu nie wyrzadzi krzywdy, tym bardziej pieczarek które wystawimy na slonce i dostarcza nam mnostwa witaminy D.
W czym myc niemowlaka
Czy niemowle jest tak brudne, ze potrzeba uzywac do tego calej chemii? Spojrzcie tylko na skład oferowanych flakonikow. Psa w tym bym nie umyla, a dziecko? Woda w babelkach przyjemniejsza? Coz to za przyzwyczajenie. Moj Sunny nie mial nigdy babelkow i jakos zyje. Nie jest ubozszy o doswiadczenia zyciowe ;)Nie ma zadnych alrgii. Do wody dodaje jedynie delikatnych naturalnych olejkow.
Nie przyzwyczajmy maluchóow do tego typu produktow. Wlosy dzieci rowniez nie sa niczym skazone. Uzywajcie wody!
Reklamy i producenci tak nam przepraszam ” namieszali” w glowach, ze stojac przy polce z kosmetykami dla dzieci szalejemy, czy dzieciom sa potrzebne te wszystkie pudry, kremy, do ochrony, szampony, odzywki? NIE.
To co potrzebujesz to woda, soda oczyszcza i moze olej kokosowy ( sprawdza sie doskonale, nie tylko jako krem ochronny, ale rowniez kiedy ma zaczerwieniona pupe.
Co zrobic aby skora po ciazy byla ladna i jedrna, Boje sie, ze bedzie bardzo rozciagnieta. Wraz z wiekiem pozbywamy sie kolagenu
Dobrze sie odzywiac, pic duzo wody, rozciagac sie, uzywac szczotk do masazu ciala, chodzic na dlugi spacery, basen,( znajdz dla siebie najlepsza forme cwiczen) uzywac naturalnych olejkow do ciala
( uzywalam kokosowgo)
Skora sie zmienia…
Skora ulega ciaglym zmianom. Codziennie powstaja jej nowe komorki, jednoczesnie pozbywamy sie tych, ktore obumarly. Skora zmienia sie wraz z wiekiem. Podobnie jak caly organizm, podlega stalemu procesowi starzenia, wymaga wiec, zaleznie od wieku, stosowania odpowiednich zabiegow pielegnacyjnych. U mnie bez watpienia takim zabiegiem jest zdrowa dieta, cwiczenia ( do nich zaliczam rowniez spacer, rozciaganie sie i joge). Proces starzenia skory mozna znacznie opoznic.
Zagladnijcie rowniez tutaj . Wkrotce obiecana ksiazka w ktorej mnostwo pomocnych informacji dla kazdej mamy
Zycze Wam sliczngo wtorku
Aroha <3
Wasza W.
W kolejnym poscie zamieszcze moj przykladowy tygodniowy jadlospis
zrodla ” Siegnij po zdrowie”, strona surawka, „The Raw Truth” – Jordan Rubin
Tagi: joanna balaklejewska , surowa dieta , weganska ciaza , wiatrianizm , witarianska ciaza , zdrowa ciaza bez miesa
Joasiu dopiero teraz sie ujawniam. Czytamy Cie bardzo dlugo i dziekuje za kazdy post. Moja dziewczyna przeszla dzieki Tobie na weganizm a nie dlatego, ze ja jestem prawie na surowej diecie. Joasiu kiedys wpominalas o konsultacjach przez skypa. Jak sie mozna z Toba umowic? Szukalem na blogu, ale nic nie znalazlem. Pozdrawiamy z Portugalii
Dziekuje Roman. Bardzo mi milo:) Na razie nie prowadze konsultacji gdyz nie mam na to czasu. Iformacja kiedy zaczne pojawi sie na blogu. Serdecznie Was pozdrawiam <3
Dziekuje za ten post, dziekuje bardzo przydatny <3
Gdyby rzeźnie miały szklane ściany – wszyscy byliby weganamii. Moja Kamila nie je mięsa od urodzenia. Teraz ma 14 lat i jest pełne energii. Nasza rodzina nie je mięsa bo jest to „modne”. Przeciętny Polak nie zrozumie tego jak można nie jeść mięsa, podobnie jak dla przeciętnego Polaka katolicyzm jest jedyną słuszną wiarą. Powoli idziemy, w kierunku witarianizmu. Pozdrawiamy serdecznie
Pati
Wspaniale Pati!
No, nie wiem jak czytam ten artykul. Bez miesa???!!!! Bez jajek, chleba i makaronu???? Chyba bym rady nie dala!!
Anka, ale czy one sa wyznacznikiem dobrej diety czy raczej zapotrzebowania na okreslony smak?
Od prawie 40 lat jestem weganinem. Uprawiałem wyczynowo boks, pracuję fizycznie i jakoś się nie zataczam z powodu braku siły. Surowa dieta jest jeszcze lepsza!
Znam wiele dzieci które od urodzenia nie wiedzą co to mięso, jajka, sery i ryby, nie chorują i są zdrowym przykładem tego że da się Pozdrawiam mięsożerców
Ciesze sie Muskalet
JOASIU WSPANIAŁY WPIS! UWIELBIAM CIĘ CZYTAĆ! JESTEŚ OGROMNĄ MOTYWACJĄ MYŚLĘ, ŻE NIE TYLKO DLA MNIE. JOASIU JESTEM NA 90% SUROWO OK. 10M-CY (DODAM, ŻE W DUŻEJ MIERZE DZIĘKI TOBIE). NIEPOKOI MNIE, ŻE PRZEZ TEN CZAS BARDZO SCHUDŁAM, I TAK BYŁAM SZCZUPŁA A TERAZ WYGLĄDAM JAK ANOREKTYCZKA PO PROSTU. ALE TO NIE TAK, ŻE CHODZĘ GŁODNA. WYDAJE MI SIĘ,ŻE JEM SPORO. CO JEST WIĘC POWODEM POWODEM, ŻE WAGA SPADA? CZY POWINNAM MOŻE ĆWICZYĆ? ALE OBAWIAM SIĘ, ŻE WAGA ZNÓW PÓJDZIE W DÓŁ! MARZĘ BY MIEĆ JAKIEŚ MIĘŚNIE A NIE SAMA ,,SKÓRA I KOŚCI”. ASIU PORADZ COŚ PROSZĘ! DODAM, ŻE DUŻO SPACERUJĘ I ROBIĘ ĆWICZENIA ROZCIĄGAJĄCE, TEŻ JEŻDŻĘ ROWEREM I TO TYLE Z MOJEJ AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ. CHCIAŁAM JESZCZE SPYTAĆ CO MYŚLISZ O ORZESZKACH ZIEMNYCH, CZY SĄ ZDROWE? MOCZYĆ JE PRZED JEDZENIEM?
P.S. Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAM NA TWÓJ KOLEJNY WPIS!
Dziękuję jak zwykle za miłe słowa
Orzeszki ziemne nie sa nawet orzechami Ewciu, raczej zalicza się je do tej kategorii co groch. Oczywiście przed spożyciem lepiej je moczyć. Orzeszki ziemne mogą uczulać więc trzeba do nich podchodzić
dość starannie. Tak są zdrowe, ale o wiele zdrowsze są migdały, macademia, orzechy włoskie, piniowe. Jedzenie sobie nie odmawiaj, jeśli jesteś głodna jedz. Może zwiększysz dawkę tłuszczu w diecie?
Aby przytyć koniecznie musiałabyś wykonywać jakieś ćwiczenia na rozbudowę miesni. Spójrz tutaj https://www.facebook.com/groups/453277741440912/?fref=ts Wegańsko, witariańska grupa fitness
Usciski