Naturalny, imbirowy probiotyk.

Witajcie milosnicy kombuchy i ostrych smakow 🙂

 

Jak wiecie,  dla mnie probiotyki sa niezwykle wazne i zajmuja  wyjatkowe miejsce na piedestale drabiny zywienia surojadka.

Sa gdzies pomiedzy   zielenina I tluszczami. Bardzo korzystnie wplywaja na organizm.

Imbirowe „piwo” to doskonala alternatywa dla tych, ktorzy chca oduczyc sie brzydkiego nalogu spozywania wysokocukrowych napojow, zwlaszcza coca coli.

Piwo imbirowe przypomina mi w smaku kombucha I tak jak w jej przypadku mozna tutaj stworzyc swoje ulubione smaki. 

Postanowilam zrobic dwa smaki, naturalny i jagodowy.

 

Piwo imbiorowe robimy dodajac cukier, ale Hey kochani, ten cukier bedzie „zjedzony” przez bakterie, wiec nie musicie sie o nic martwic.

Tak wiec napoj z cukrem bez cukru 😀

Napoj imbirowy nie jest slodki, bardziej jest znany jako piwo imbirowe, od setek lat jest popularnym i niezawodnym lekarstwem domowym zwlaszcza dla tych, ktorzy maja problem z jelitami. Imbir zwalcza nudnosci spowodowane choroba lokomocyjna, mdlosciami a nawet  skutki chemioterapii.

  Najczesciej podaje imbir do soku lub przygotowuje z niego herbate. Teraz robie piwo imbirowe 🙂

Uwazajcie na tego typu produkty w sklepach gdyz czesto sa bogate w sod i moga zawierac wiele nieprzyjemnych skladnikow. Dlatego warto przygotowac w domu samemu, w koncu inwestujemy w swoje zdrowie i samopoczucie. 🙂
Jak zrobić własne?

 

Przesylam Wam kilka pomyslow abyscie dla siebie wybrali najlepszy.

 

Chcialam Wam podac dokladny przepis, ale mysle, ze lepiej zobaczyc jak to wyglada na filmie tym bardziej, ze jest tu wyjasnione wszystko krok po kroku.

 

 

Koniecznie podzielcie sie w komentarzu jak Wam wyszedl przepis, czy Wam smakuje i do czego uzywacie imbir. 

 

Zycze Wam  pozytywnego dnia pelnego nowych doznan. 🙂

 

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarzy 9

  1. Renia 6 kwietnia 2019 at 15:29 Reply

    Joasiu ostatnio robilam kombucze i nie udala sie, nie wiem co zle robilam. Grzybki kupilam przez internet, moze z nimi cos nie tak?
    Co sie moglo stac?Byla dziwna w smaku, jakby zepsuta.
    Nigdy nie slyszalam o imbirowym napoju. Dziekuje, za nowe ciekawostki.
    Dzieki Tobie jestem juz 2 miesiace na weganizmie. 😀 Pozdrowionka.

  2. Tralalala 6 kwietnia 2019 at 17:07 Reply

    Joanno szanuje wegan, jestem wegetarianka, ale co sadzisz o rodzicach, ktorzy zmuszaja swoje dzieci do weganizmu? Jestem ciekawa Twojej opini.
    Imbir uzywam tylko do sokow.:)
    Moja babcia robila z nich nalewki, a przepis na pewno wykorzystam. THANKS.

    • Seweryn 7 kwietnia 2019 at 07:08 Reply

      Wychowanie w weganizmie, a zmuszanie to nie to samo.

      • Joanna Balaklejewska 7 kwietnia 2019 at 09:26 Reply

        Oczywiscie, przedmiotowe traktowanie dzieci jest niemoralne a to charakteryzuje sie tym, ze rodzic wystepuje w tej relacji w charakterze kogos nieomylnego i zmusza dzieci
        do tego aby postepowaly jak oni. To jest zmuszanie, kiedy nie bierze sie pod uwage pragnien dziecka i uczuc.

    • Joanna Balaklejewska 7 kwietnia 2019 at 09:01 Reply

      Kazdy rodzic w jakis sposob chcac lub nie chcac narzuca dziecku od urodzenia pewne zachowania.
      Jesli my nie jemy miesa a w domu nie ma przetworzonych pokarmow, dziecko ich nie je.
      Jednak juz starsze dziecko dopytuje i szuka odowiedzi. Zmuszanie dziecka do weganizmu jesli chce skosztowac produkty odzwierzece nie ma sensu bo takie dziecko tak czy siak po nie siegnie.
      Bedzie sie czulo winne kiedy bedze musialo ukrywac przed rodzicami ten fakt, ze chce jesc mieso czy inne produkty nieweganskie.
      Warto wytlumaczyc dlaczego ich nie jemy, a jesli starszak chce sprobowac wytlumaczyc jak wyglada hodowla, poszukac rolnika i tam kupowac.
      Zmuszanie dzieci do czegokolwiek jest naduzyciem. Jak napisal Seweryn wychowanie a zmuszanie to dwie rozne czynnosci.
      Zmuszane dziecko nie ma wyboru, wychowywanie dziecka daje wybor w kazdym aspekcie zycia.

  3. Greenelka 6 kwietnia 2019 at 18:29 Reply

    Imbir jest super, dodaję do świeżo wyciskanych soków i herbaty, nieraz do szejkow, ale piwa nigdy nie robiłam. Spróbuję, skoro cukier zostanie zjedzony, to 🙂 pozdrowionka

    • Joanna Balaklejewska 7 kwietnia 2019 at 09:28 Reply

      Imbir w herbacie z dodatkiem cytryny jest znakomity. Wspanialej niedzieli Greenelka:)

  4. Tralalala 9 kwietnia 2019 at 07:26 Reply

    Dziekuje bardzo za odpowiedz. 🙂

  5. Jola 9 kwietnia 2019 at 07:29 Reply

    Ja tez nie zmuszam dzieci do weganizmu. Maz je wszystko, ja jestem na weganizmie 4 lata.
    Jedno dziecko je jajka bo lubi, starsza corka na miesie wychowana i git.
    Ciesze sie, ze cukru nie jedza 🙂
    Przepisik wypruboje na pewno.
    Pozdrawiam wszystkich!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *