Jak przygotowac kefir kokosowy.

Jogurty i kefiry nalezaly do moich ulubionych smakolykow. Nie bylam nigdy wielka fanka mleka, jednak jako wegetarianka nie moglam sie oprzec jogurtom i kefirom, teraz juz wiem, ze moge sie nimi cieszyc rowniez bedac witarianka, a przygotowanie ich to tylko troche checi.

Jako „surojadka”  sama robie go z miazszu kokosowego. Nie polecam Wam tego z puszki poniewaz zawiera substancje  Bisfenol A (BPA). Tutaj macie obszerny artykul na ten temat http://badania.net/zatruwa-cie-bisfenol-a/.

Chcialabym abyscie zapomnieli o puszkach, jesli juz musicie wybrac, lepsze sa mrozonki.

Mleko kokosowe mozna zrobic z wiorkow lub calego kokosa.

Uzywam miazsza kokosowego, scieram 1 szklanke wiorkow. Zalewam je 2 szklankami wody.

Odstawiam na 4 godziny, aby wiorki namokly.

Pozniej wrzucam zawartosc do blendera, dodaje kolejna szklanke cieplej wody i na powolnych obrotach miksuje.

Przelewam wszystko przez gaze lub  sitko ustawione nad slojem, wyciskam mleko. Reszte wiorkow wkladam z powrotem do blendera, zalewam znowu szklanka wody i blenduje aby ponownie wycisnac przez przez gaze resztki. Dzieki podwojnemu blendowaniu mleko bedzie smaczniejsze.

 

 

Grzybka 2 lyzeczki  wloz do sloja. Jeli chcesz dodaj 2 lyzeczki inuliny– wtedy stanie sie to to pelny napoj probiotyczno – prebiotyczny. Mozna ja zakupic min tutaj http://www.sklepynatura.pl/inulina/. Jesli jednak nie macie, grzybek tybetanski wystarczy.

Mleko dobrze wstrzasnij.  Przykryj wszystko gazą, naciągnij najlpiej gumka  i odstaw w cieple, ciemne miejsce na 24 godziny( moze to byc szafka).  Po jednym dniu uzyj  drewnianej łyżeczki, chochli, wymieszaj.

Nie uzywaj metalowej, gdyz metal  zniszczy kultury bakterii w grzybku.  Przecedz kefir na sitku,  plastikowym rowniez nigdy metalowym i przeplucz dobrze pod woda grzybka, moze byc na nastepny raz.

Smacznego 🙂

12721706_1040869872638552_1891779115_n

Mleko kokosowe jest  dosc tluste, jednak bardzo zdrowe. Doskonale wzmacnia odpornosc. Takie mleko mozna wlaczyc do diety  dziecka od 6. miesiaca zycia, na poczatek niewiele do 4 lyzeczek. Nadaje sie wspaniale do przemywania skory nie tylko niemowlaka, ale i naszej. 

Kwas laurynowy ma silne wlasciwosci bakteriobojcze, przeciwgrzybiczne i wirusobojcze.  Kwas laurynowy, ktory w organizmie zamienia sie w monolauryn, w przeciwienstwie do antybiotykow  niszczy tylko zle bakterie.  Kwas kaprylowy rowniez ma podobne wlasciwosci. Wynika z tego, ze  obecnosc tych  kwasow wzmacnia doskonale odpornosc naszych komorek.  Pomaga w leczeniu wysypek, egzem i tradziku.

Idealnie nawilza wlosy i skore.

Grzybek tybetanski inaczej nazywany kefirowy- mozesz kupic na aukcjach internetowych.

Mozna go zakupic rowniez tutaj http://grzybektybetanski.pl/kup-teraz/
Kuracje grzybkiem powinno się prowadzic przez 20 dni, a potem zrobic 10 – dniowa przerwe. Po tym czasie ponownie mozemy zaczac pic sfermentowane napoje przed 20 dni z 10 dniami przerwy. Taka kuracje mozemy prowadzic do pol roku. Proces fermentacji mozna przyspieszyc, dodajac wiecej grzybka.

Kiedy grzybka mamy za duzo mozemy go zawsze zamrozic. Nie straci na wartosci.

Napoje fermentowane grzybkiem tybetanskim maja wlasciwosci antybakteryjne, oczyszczajace, antygrzybiczne, antynowotworowe, przeciwzapalne, podnoszące odpornosc. Ponadto poprawiaja wyglad wlosow, skory, dostarczaja mnostwa wiamin, hamuja starzenie sie komorek i wiele innych.

Tak przygotowany napoj jest swietnym, naturalnym probiotykiem

Osoby chorujace na cukrzyce powinny ostroznie stosowac napoje fermentowane, poniewaz moze wystapic hipoglikemia.

 

Tak wiec do dziela, rozgladajcie sie za grzybkiem 😉

 

Tagi: , , , , , , , , ,

Komentarze: 6

  1. joanna 11 lutego 2016 at 19:30 Reply

    Grzybek spoczywa w mej zamrażarce, a ja tyle czasu myślałam, czy da się go użyć bez użycia krowy. Zamiast myśleć- należało spokojnie poczekać. Dziękuję zawsze bardzo!!!!! 🙂
    Świetny sposób na przedwiosenne dożywienie naszej flory!!!

  2. Magda 14 lutego 2016 at 04:20 Reply

    Pani Joasiu gdzie kupila Pani grzybka Tybetanskiego? I czy zna Pani jakis sposob na otwarcie kokosa? Zawsze sia bardzo mecze,tepie noze,ze potem nie mam ochorty nawet sie za to zabierac i przestalam jesc kokosy,choc je tak kocham.I jak sprawdzic,czy jest swiezy? Wiem,ze po ilosci wody kokosowej jaka sie w nim znajduje,ale czasami jak potrzasam kokosem to slysze duzo wody,a jak go otworze to ma kwasny,nieswierzy smak i jakby splesnialy.Prosze o pomoc i koniecznie gdzie moge grzybka kupic,bo mieszkam w USA i nie wiem,gdzie moge zamowic.I co jeszcze z takich ciekawych „grzybkow” Pani uzywa? Ja znam tylko algi czy kambucha,ale moze Pani uzywa cos wiecej? Dziekuje serdecznie sympatycznej Pani Joannie!

    • Joanna Balaklejewska 14 lutego 2016 at 14:40 Reply

      Jesli chodzi o kokosa to najlepiej kupowac mlodego w sklepach azjatyckich, ale chyba w USA jest wiekszy wybor. Niestety ten starszy sprawdzam w taki sam sposob, im wiecej wody tym lepiej. Rowniez bywa, ze kupie zepsuty kokos. Przesylam filmik, w jaki sposob go rozlupac 🙂 https://youtu.be/fou0kpe8oXw

  3. Kocurek 15 lutego 2016 at 11:18 Reply

    Pani Magdo ja zakupilam na aukcji internetowej 🙂 Zrobilam kefir, wyszedl znakomicie. Teraz musze tylko moja mame oduczyc pic tego ze sklepu 🙂

  4. Magda 17 lutego 2016 at 05:29 Reply

    Dziekuje Kocurku. Mym problemem jest to,iz mieszkamw USA. W Polsce kiedys kupilam na allegro,ale niestety musialam zostawic w zamrazarce przed wyjazdem..

  5. Maria 3 marca 2016 at 10:10 Reply

    Na pewno zajme sie jego przygotowaniem w najblizszym czasie, grzybka juz zamowilam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *