Nie lekcewaz wlasciwosci zdrowotnych orzecha wloskiego. Surowe mleko.

Orzechy wloskie

W naszym kraju  sa chyba najbardziej popularne i chetnie zjadane. To dobrze poniewaz sa bardzo zdrowe.

Powinny je spozywac  osoby pracujace umyslowo, uczniowie,  studenci, kobiety w ciazy.

Orzechy wloskie zawieraja w sobie:

substancjie przeciwutleniajace

bialka

kwase tluszczowe omega 3.

 L-arginina, substancja, ktora wplywa na rozszerzanie naczyn wiencowych. Dlatego warto je spozywac profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odpornosc organizmu i unieszkodliwia substancje rakotworcze.

blonnik

witaminy z grupy B i E

pierwiastki: magnez, mangan, zelazo, cynk i miedz

To  idealny kosmetyk, poniewaz odzywi Cie od srodka, a dzieki ich spozywaniu poprawi Ci sie cera i stan wlosow. Ponadto orzechy wloskie wzmacniaja system nerwowy i lagodza klopoty zoladkowe.

Pamietaj orzechy zawsze moczymy i nie przesadzaj z ich jedzeniem- 1 garsc kazdego dnia to idealna dawka.

Mleko z orzechow wloskich  jest bardzo delikatne w smaku. Mozna je wykorzystac do dan na zimno i na cieplo. Dodaje je czesto do koktajli, kakao. Mozna uzyc do kawy,  platkow sniadaniowych. Zrobic z niego krem i pasty. To samo dotyczy miazgi po orzechach. Nie pozbywamy sie jej.

Przyrzadzamy z niej surowe ciastka.

W kosmetyce sluzy jako mleczko do przemywania twarzy, zrob sobie orzechowy peeling! 🙂

2 garsci miazgi i  lyzka oleju kokosowego – gotowe.

 

milk

Przygotowanie mleka 

2 szklanki orzechow

10 szklanek wody zrodlanej, niegazowanej

Orzechy namaczamy w sloiku lub duzym szklanym naczyniu 2 dni, wtedy sa bardzo miekkie i slodkie,  a skorka z nich schodzi idealnie. W tym czasie wode zmieniam 4 razy.

 

Po 2 dniach orzechy miksujmy w blenderze z woda. 

Przecedzamy przez siko lub sciereczke.

W lodowc mleko mozna przechowywac do 3 dni, przed spozyciem nalezy wstrzasnac.

Uczmy nasze dzieci i siebie nowych smakow.

Mleko samo w sobie jest doskonale i delikane. Jesli chcesz mozesz je podgrzac.

( nie gotuj, gdyz straci wartosci ).

Podgrzej na wolnym ogniu, jesli taka Twoja wola.

Do mleka mozesz dodac lyzke syropu klonowego, zmiksowac ze slodkim daktylem lub woda daktylowa, ktora jest bardzo slodka.

( kilka daktyli namaczasz w wodzie 24 godziny i wychodzi bardzo slodki napoj)

 

Co moge dodac jeszcze od siebie?

Na zdrowie 🙂

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 2

  1. Ania 2 grudnia 2015 at 14:01 Reply

    Zrobilam, bardzo smaczny dodalam swieze dwa daktyle.

  2. MAX 2 grudnia 2015 at 19:43 Reply

    Mleko w sklepie jest niezdrowe gdyż produkowane jest z użyciem chemi, jako kierowca woziłem do mleczarni chemie w kontenerach 1000 litrowych która była używana do przetwórstwa mleka,jednak mleko od krowy nie ze sklepu tylko od krowy jest jak najbardziej zdrowe. Jednak korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne, magnez, wapń, mogą być dobrym uzupełnieniem koktajli, napojów,owsiank a gęstsze – mogą zastępować śmietanę w zupie lub sosie, sam pije 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *