wlochaty problem dotyczy rowniez chleba!

labas rytas , dzien dobry 😉

Dzisiejszy  temat bedzie o czyms o czym napomknelam nie tak dawno na „fejsbuniu”, kilka artykulow poslalam moim znajomym prywatnie, jednak uwazam, ze temat wciaz wart  jest uwagi.

Nie chcialam aby zawieruszyly sie te informacje gdzies wiec wspomne i  tutaj ponownie. Jesli zagryzacie wlasnie grahamka lub chlebusiem z pobliskiej piekarni lepiej tego nie czytajcie, no chyba, ze jestes silnym wojakiem, ktory w ” gebie” mial juz wszystko.

W wikipedii czytamy800px-Freshly_baked_bread_loaves-1 Chlebpieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży), wyrobionego w bochny różnego kształtu i wielkości. Oprócz chleba pulchnego, wyrabianego z ciasta drożdżowego lub ciasta z dodatkiem proszku do pieczenia (węglan sodu), znane są też odmiany chleba opartego na niespulchnianym cieście kruchym.

Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże. Celem fermentacji jest zawsze wytworzenie wewnątrz masy ciasta znacznych ilości dwutlenku węgla, który na skutek zwiększania swojej objętości w trakcie procesu pieczenia powoduje spulchnienie końcowego produktu. Przy produkcji chleba pulchnego na skalę przemysłową czasami zamiast drożdży stosuje się węglan sodu, który w podwyższonej temperaturze rozkłada się z wydzieleniem dwutlenku węgla.

Chleb wypieka się w piecu piekarskim w temperaturze 200–250 °C. Chleb zawiera 45–49% węglowodanów, 4,5–8,3% substancji białkowych, ok. 1% tłuszczu, 0,2–1,5% błonnika, ok. 1,5% substancji popiołotwórczych oraz 42–48% wody. Skórka chleba składa się głównie ze skarmelizowanej dekstryny.

No pewnie, kazdy przeciez wie z czego robi sie chleb.” Joanno masz nas za abderytow? Niedouczonych cwokow ” ?

Pomyslicie.

Juz 4 latek potrafi wymienic sklad pieczywa.

Mozna sie jednak latwo pomylic.

Nie zostalam weganka ze wzgledu na zdrowie, nigdy nie rozpatrywalam tego w takich kategoriach.

Kiedy widzialam jak sie torturuje zwierzeta i jak „powstaje” mleko powiedzialam STOP. Oczywiscie dzieki diecie poprawilo sie moje  zdrowie, samopoczucie, stan skory-  nie zaprzecze, na witarianizmie jest jeszcze lepiej. Jest rewelacyjnie.

Love it!

Wciaz jednak rozkmilam etykiety, czytam sklady bo pomimo, ze jestem witarianka moja Zuza jest weganka,   wciaz z glebsza tendencja do witarianizmu, jednak weganskie z niej dziewcze.  Czy mam prawo wiedziec, uczepic sie a moze przymknac na wszystko oczy. Take it easy!

Czy aminokwasy wytwarzane z ludzkich wlosow  uzywane sa do  maki , aby chleb,  bulka, spod pizzy, ciasto lepiej trzymaly swoja forme? Czy dodaje sie wlosow ludzkich, swinskich, kaczych pior do innych produktow spozywczych, ktore tak uwielbiamy? Brzmi to nie do pomyslenia, prawda? imagesTo, ze jestesmy mordowani chemia to jedna, ale …Czy jestesmy kanibalami nie wiedzac o tym? To, ze krowom i zwierzetom rzeznym dodaje sie do zywnosci zmielone zwloki zwierzat wiemy, ale czy my rownie jestesmy robieni w  bambuko ? Czy wiecie, ze dodatki do zywnosci , sa czasami produkowane z ludzkich wlosow ?

Wiekszosc z nas  wie , ze zelatyna to produkt ze skory zwierzecej i kosci , a podpuszczka wykorzystywana  w serach pochodzi z zoladkow cielecych. Czy wiecie , ze kosci krowy sa  nadal sporadycznie uzywane do wybielania niektorych cukrow lub , ze niektore wina i piwa  (szczegolnie dobre piwa ) dodaje sie substancje uzyskana z pecherzy ryb ?

Niedawno doszla do mnie wiadomosc i zaraz sie nia podzielilam z Wami, ze  ludzkie wlosy mogą byc uzywane w chlebie. Weganski przyjaciel zaalarmował mnie o istnieniu dodatku  o nazwie L – cysteina . Jest ona aminokwasem , ktory jest stosowany jako srodek polepszajacy make, dlatego chleb i ciasta sie nie krusza . Jest znany jako E920 i jest dopuszczony do stosowania we wszystkich herbatnikach i  pieczywie jak i  ciastach, ciasteczkach, herbatnikach itd.

Kolejny raz bylam zszokowana, on rowiez, ze nie wiedzialam. Przeciez nie jestem chodzaca encyklopedia!

Problemem  jest to, ze tradycyjnie L – cysteina jest produkowana z pior , szczeciny , a czasem nawet ludzkich wlosow jak i zwierzecych. Zalezy skad producent zakupi make, tak wiec to, ze chcesz upiec swoj wlasny chleb nie bedzie oznaczalo, ze nie stajesz sie chcac nie chcac kanibalem! L – cysteina moze byc rowniez  produkowana syntetycznie , ale podobno ta z  ludzkich wlosow jest jednym z najbogatszych zrodeł tego aminokwasu

Upiorne praktyki

Moj weganski  przyjaciel twierdzi , ze problemem  z E920 jest to, iz  – nawet wtedy, gdy jest on uzywany – nie musi byc wymieniony w wykazie skladnikow.

No jasne, kto by tam sie martwil takim szczegolem 😉

To troche dziwne , bo według Agencji Standardow Zywnosci – Europejskie rozporzadzenie okresla, ze ​​tylko L – cysteina produkowana z kaczych i pior kurzych lub swinskiej szczeciny, moze byc uzywana w Europie . No to juz lepsze pocieszenie, ale uwierzylibyscie komus kto nie podaje skladu produktu? Oznacza to, ze tak dlugo, jak chleb wypiekany jest w Europie, to Prawie na pewno nie zawiera ludzkich wlosow . Prawie na pewno nie znaczy dla mnie nic…Na pocieszenie zostaja Wam  piora kacze, swinskie, szczurze itd bread-duck-feathers-and-human-hair..Jak dlugo ludzie nie beda przywiazywac wagi do tego, co wkladaja do ust tak szybko ten problem nie zniknie

I jesli czytajac ten artykul zujesz gume cieszac sie, ze Ciebie ten problem nie dotyczy dodam, ze glownam skladnikiem w gumach sa pozostalosci owczej welny 😉

jesli jestes smakoszem lodow waniliowych a nie zujesz gumy ani nie spozywasz chleba wiedz, ze spozywasz wlasnie dolna czesc bobra 😉

Jesli masz wszystko gleboko w powazaniu i czytasz ten artykul na luzie popijajjac smakowite piwo, wiedz, ze mozesz spijac go wraz z rybim pecherzem 😉

 

Dla tych ktorzy nie czytali, nie wiedzieli,  kilka ciekawych artykulow

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2122992/Rat-hair-chocolate-feathers-bread-sand-Wendys-chili-As-Starbucks-puts-bugs-Frappuccinos-unlikely-ingredients-favourite-foods.html

http://www.forbes.com/sites/jennifercohen/2012/04/03/6-disgusting-things-youre-eating-and-you-dont-even-know-it/2/

http://jah-rastafari.com/forum/message-view.asp?message_group=5082

Jest ich cala masa, niestety wiekszosc w j. angielskim. Wystarczy pogrzebac, nawet nie tak bardzo aby doszukac sie ciekawych, iteresujacych informacji.

Czy to jest wlochaty problem czy nie, ocencie sami.

Zegnam sie  witariansko, wznosze toast za Was wielkim zielonym sokiem z polskich jesiennych jablek

Nie dajcie sie robic w konia i wcisnac w ” jadaczke” szczurzego wlosia, no chyba, ze lubicie 😉

, ale to juz temat na inny artykul 😉

Adios Amigos, dzielni wojacy

Kiss, snog , pusu, pusu 😉

Wasza witarianka

 

 

 

 

komentarzy 17

  1. jarek 26 września 2013 at 12:50 Reply

    Chleb to jedna z najwiekszych trucizn. Maka biala, nie wazne jaka zatruwa nas od srodka. A tutaj jeszcze takie rewelacje. Dziekuje Joanno!

  2. Vimari 26 września 2013 at 14:06 Reply

    No to czas przestawić się na chlebek esseński!

    • Joanna Balaklejewska 26 września 2013 at 16:12 Reply

      Mysle, za tak bedzie najlepiej, ewentualnie pozostaje jeszcze chlebek z dehydratora 😉

  3. Julcia 26 września 2013 at 17:02 Reply

    jak sie ciesze, ze sie pozbylam tego smiecia, teraz zawijam dzieciakom w liscie salaty, jarmuzu warzywa, robie sosy ze slonecznika i z orzechow, avocado. Asiu dzieki Tobie zmienilam diete, zyje zdrowiej, dzieci pozbyly sie alergi. Maz powoli przekonuje sie do mojej diety bo przyrzadzam mu pysznosci, juz schudl 15 kg! Powoli odstawia leki Polecam kazdemu. Wybierzcie weganizm, witarianizm, niczego nie tracicie.Zapomnijmy o chlebie, miesie, jajach.. To wszystko czym nas karmili rodzice dziadkowie to iluzja;) BIG LOVE!!!!!!

  4. kalinka 26 września 2013 at 19:16 Reply

    Kochani Robiłam kilkakrotnie z takiego oto przepisu chlebek

    Chleb ziarnisty

    50 dag mąki tortowej,
    1,5 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich,
    10 dag pestek słonecznika,
    1/4 szklanki siemienia lnianego,
    5 dag drożdży,
    1/2 litra ciepłej wody,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżka soli.

    Wymieszaj wszystkie suche składniki, drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw na 10 minut. Wlej do mąki, wymieszaj mikserem na niskich obrotach, by powstało jednolite ciasto. Wlej do keksówki do połowy wysokości, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. Wstaw do zimnego piekarnika, piecz 1 godz. w 200 st. C.
    Bardzo jest smaczny, polecam.

  5. Magdika 27 września 2013 at 06:26 Reply

    Asiu czy mogłabyś przeredagować zdanie: „Zalezy skad producent zakupi make, tak wiec to, ze chcesz upiec swoj wlasny chleb”, bo nie mogę doszukać się w nim sensu.

    Chlebka na szczęście nie jem. Zastąpiłam go kaszą, zwłaszcza jaglaną, którą biorę w plastikowym pojemniczku do pracy. Niestety nadal chleb piekę, dla rodziny, która je tradycyjnie, i dlatego też chciałabym poznać sens zdania, bo w tej chwili wnioskuję, że już w mące jest ten składnik.

    • Joanna Balaklejewska 27 września 2013 at 09:19 Reply

      Przeredaguje Magdika – Dziekuje, wazne skad pochodzi maka, z jakiego zrodla.Wlasnie o to chodzi, ze juz w mace znajduje sie ten skladnik ;( ;( Cala NZ, Ameryka uzywa maki z Chin, bywa, ze i w Europie jest ona obecna, poniewaz to tania maka. Tak naprawde my nigdy nie bedziemy wiedzieli skad przybywa do nas produkt, z jakiego panstwa. Biznesmeni maja swoje triki aby nas omamic, ale jak pisala kolezanka Vimari mozna zawsze upiec chlebek esenski. Kasze, groch, fasola, ciecierzyca to fajne produkty, ktore sa zdrowe – nasze polskie i syca a do tego sa bardzo wartosciowe. Warto odstawic chleb. Maka to nic zdrowego, nawet gdyby byla bez dodatkow. Oczywiscie mnie bylo ciezko odstawic buleczki, jeszcze wtedy nie bylam swiadoma tylu rzeczy, co teraz, ale pomimo to ciesze, sie, ze jestem swiadomym konsumentem i nie place za ten caly ” trujacy syf” ( przepraszam za slowo) bo jak nie teraz to na pewno w przyszlosci bledy zywieniowe dadza o sobie znac 🙁

  6. stokrotka 27 września 2013 at 15:22 Reply

    No i odechcialo mi sie chleba.

    • Joanna Balaklejewska 28 września 2013 at 14:49 Reply

      Chleb to nie wszystko, chociaz dla niektorych Cale zycie, nie wyobrazaja sobie sniadania, kolacji bez chleba, a jest tyle innych sposobow aby nie jesc tego swinstwa:) Wystarczy poszperac w internecine, dla chcacego nic trudnego. pozdrawiam

  7. Anka K 28 września 2013 at 06:52 Reply

    Asiu ja odkad jestem na surowej diecie w wiekszosci jem tylko chleb zrobiony z nasion dyni, slonecznika i lnu. Ludzie przyzwyczajeni do swinstw, klamani od dziecka wspolczuja mi bo nie jem tego calego syfu!! a ja wygladam lepiej od nich, czuje sie wspanie, ja sie niczego nie wyrzekam! Tak jak Ty jestem swiadoma co wkladam do ust. Czekolada to g..! Wole zrobic ja sama swoim dzieciom, kokosanki, inne pysznosci, ktorych od, ktorych roi sie w internecie. Moje dzieci na szczescie juz sie odzwyczaily od marketowego syfu. Moj ex maz gruby, schorowany a wciaz mlody 35 lat wciaz zadaje mi pytanie ” Co ja jem” a ja mu na to ” Co Ty chlopie jesz” Koniec tego jadu hahaha.. Buziaki Joasienku.

    • Joanna Balaklejewska 28 września 2013 at 14:48 Reply

      I problem z glowy 🙂 Ja najchetniej zawijam warzywa w liscie salaty, kapusty, polewam jakims witarianskim sosem.. MNiam!

  8. Czekolada 28 września 2013 at 08:54 Reply

    Czasem lepiej nie wiedzieć co się je… OHYDA! Jak można karmić ludzi czymś takim? !!! coś okropnego…ostatnio i tak sie juz zastanawiałam nad zmianą diety,więc sadze że taki widok Mnie zmobilizuje.

    • Joanna Balaklejewska 28 września 2013 at 14:46 Reply

      Czekolada, mysle wrecz przeciwnie, warto wiedziec bo to jest jak chowanie glowy w piasek 🙂 Chorobsko tak czy siak Cie dopadnie a potem bedzie zdziwienie.. ” Z CZEGO- Ja przeciez tak dobrze sie odzywialam ” 🙂

  9. monisa 29 września 2013 at 10:58 Reply

    Fajny i przydatny wpis, może się też przydać taki kanał https://www.youtube.com/user/tomehoppl – też mówi o zdrowiu i innych tego typu tematach.

  10. Jaco 30 września 2013 at 10:01 Reply

    Chleb zdecydowanie odzucilem 4 lata temu, nie wierze w zdrowy chleb. Zamienilem go na kasze i ziarna, polecam kazdemu
    Pozdrawiam J

  11. Teresa 6 grudnia 2013 at 17:08 Reply

    Fagopyrum Esculentum czyli chlebek z gryki i spordadycznie uzywam maki z gryki do racuszkow jak i tez do nalesnikow 😉

    http://www.panarras.com/index.php/home/recetas/panes-de-masa-madre/item/106-pan-con-trigo-sarraceno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *