Mleko sezamowe – dlaczego warto pić

MLEKO SEZAMOWE
Yummy…. Namaczam 250 g sezamu w 500 ml wody. Czekam 4 godziny, po czym dodaje syropu klonowego

( nie duzo) lub cukru rapadura. Wszystko mieszam w blenderze. Samo mleko sezamowe nie ma w sobie smaku, takie rowniez lubmy, ale bywa, ze dodaje troche slodkosci. Nastepnie przez lniana sciereczke przelewam wszystko z blendera do innego naczynia. Mamy pyszne mleko ktore moga pic male dzieci. Ja do mleka dodaje banana. Wspanialy posilek.
Nadaje sie rowniez do kawy.

W lodowce moze stac 3 dni. Mleka sezamowego uzywam rowniez jako srodek
pielegnacyjny. Smaruje nim twarz i cialo( ale wtedy juz bez dodatkow tj syrop czy cukier.

Smacznego 🙂

Sezam – główny składnik wielu smakołyków, jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.

Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.

Przede wszystkim jednak sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.

To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków – to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.

Sięgając po kruchy sezamek lub soczysty, delikatny batonik chałwy rzadko uświadamiamy sobie, że są to jedne z najstarszych słodyczy świata. Zarówno chałwa jak i sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu.

Tajemnicą wielowiekowej popularności obydwu przysmaków jest ziarno sezamowe. W czasach starożytnych, dzięki swoim właściwościom zyskało ono miano „przyprawy bogów”. Dziś sezam jest znany i ceniony na całym świecie. Na polskie stoły oba smakołyki trafiły za sprawą licznych kontaktów naszych sarmackich przodków z tureckim imperium. Oznacza to, że towarzyszą nam już od kilkuset lat, co ciekawe dłużej, niż tak lubiana i popularna czekolada.

Senior.pl

Pijcie, jedzcie, chrupcie 🙂


Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Marcin 14 lutego 2011 at 20:21 Reply

    zaciekawiła mnie pielęgnacja skóry, muszę się temu przyjrzeć.
    Dzięki bardzo!!!

  2. Patrycja 11 stycznia 2012 at 02:34 Reply

    Mleczko sezanowe do smarowania ciala i twarzy…Trzeba sprobawac. Spodolam mi sie tez pomysl by dodac banana do tego mleka. 😀

    • joanna 11 lutego 2012 at 20:44 Reply

      koniecznie sprobuj z bananem jest przepyszne i jeszcze z truskawkami:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *